Joan Giraut fa balanç del seu primer any al capdavant de la Diputació

2014-01-30 15:30

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, acompanyat dels dos vicepresidents, Miquel Noguer i Miquel Calm, ha fet balanç avui del seu primer any de mandat al capdavant de la institució. Giraut va assumir el càrrec amb el vot de confiança de CDC i UDC, "una confiança que s'ha reforçat a mesura que han anat passant els mesos, i així m'ho ha fet sentir la direcció dels dos partits, els diputats de CiU i també, dins de la discrepància política, quan ha calgut, els diputats del PSC i d’ERC”, ha assenyalat.

Un dels objectius durant aquest exercici, segons el president, ha estat sortir del pla econòmic financer en què es trobava la Diputació “i ho hem aconseguit, estem per sota del 75 % de deute; l’entitat està totalment sanejada, compleix estrictament el marc regulador i gràcies a aquesta estabilitat pressupostària podem ajudar més i millor els ajuntaments de la demarcació”.

Pel que fa a les diferents àrees d'acció, Joan Giraut ha volgut destacar el servei sociosanitari de Teleasistència, que serveix per millorar la seguretat a les llars, així com l'ajut a 2.800 escolars de casa nostra per aprendre a nedar, els 700.000 € per millorar l’eficiència energètica a 99 pobles o la incidència en la prevenció d’incendis a boscos i marges de carreteres, “actuant ràpid quan ha calgut, com en el cas de l’incendi del Baix Empordà”.

També ha fet referència als organismes autònoms, com Dipsalut, que ha culminat la instal·lació de 747 desfibril·ladors automàtics als 221 municipis amb el programa "Girona, territori cardioprotegit", que ja ha salvat 11 vides, o el programa “Salut i Crisi”, que té l’objectiu de pal·liar els efectes de la crisi sobre la salut dels gironins i que aquest 2014 s'ampliarà fins a un 1.700.000 € per incidir, sobretot, en la pobresa energètica.

Decàleg pel 2014

El president de la Diputació ha posat punt final al seu balanç del primer any de govern amb un decàleg dels reptes per a aquest 2014, entre els quals destaca el conveni marc per a la creació de l’Agència Tributària de Catalunya. “Hi aportem les nostres 9 oficines de XALOC, que juntament amb les de les altres diputacions, donaran un servei integral de finestreta única. I us puc avançar que ben aviat, abans d’acabar el mes de febrer, es farà la presentació pública de Tributs de Catalunya”, ha explicat.

En aquest decàleg també hi figura la voluntat de la Diputació de potenciar el Servei de Teleassistència per millorar la seguretat de les llars; un nou ajut de 6 milions d'euros per a 134 llars d'infants municipals gironines, la posada en marxa d'un pla d'acció per a les empreses agroalimentàries que obtinguin el segell “Productes Excel·lents Girona Qualitat” o un programa d'ajuts als emprenedors joves.

Des del Patronat de Turisme també hi ha la intenció de crear tres clústers, un dedicat a la cultura, un altre al luxe i un tercer a l’enogastronomia.

I pel que fa a l'estalvi energètic, hi ha un pla dotat amb un milió d'euros per canviar calderes de gasoil per calderes de biomassa.