Jaume Mach presenta el ‘Simbolisme de les línies’ als Porxos de Can Laporta de la Jonquera

2015-08-05 16:00

El pintor jonquerenc Jaume Mach presenta el divendres 14 d'agost a les 20 h als Porxos de Can Laporta l’exposició El Simbolisme de les línies.  Un trentena de peces de format mitjà i gran on l’artista continua el seu treball sobre metacrilat però ara avessat a explorar el significat de les línies com a simbol de l'energia.

Mach segueix la dinàmica dels darrers anys per la qual cada temporada enceta una nova sèrie temàtica que  trenca amb el pintat fins aleshores amb la  voluntat d’explorar els límits de la seva creativitat.

Aquest 2015 presenta el Simbolisme de les línies on cada quadre és la extrapolació pictòrica d’una història que ha viscut; des de la biografia d’un conegut, fins a una premonició del futur o un esdeveniment succeït a tota una comunitat.

Pel que fa a la nova sèrie, Mach continua explorant  el món de les energies que tant el captiven, però aquesta vegada a través de les línies. Mach ha estudiat pintors com Kandinsky o filòsofs com Plató, que varen dedicar estudis al valor i significat de les línies.

En quant al procés, Mach es posa mans a l’obra a partir d’una història concreta i crea una base  - una mena magma eteri que ens recorda una fotografia de l’espai exterior - sobre la qual començarà a traçar línies amb un significat molt concret. Cada línia obeeix als diferents nivells d’energia existents, la física, l’astral, la de l’ànima, etc. I explicant la història d’aquell individu o fet des de les diferents perspectives d’aquestes energies, comença a superposar els dibuixos que en surten resultants.

El resultat, és una mena de carta astral d’un instant o d’una persona, congelat en el temps i emmarcat en els límits d’un quadre. Les línies arrodonides ens recorden l’etern retorn de la natura i el fons difús i inabastable, la presència de l’univers.  Es tracta d’obres lleugeres i equilibrades  que traspuen una veritat interior.

La presentació de la mostra anirà a càrrec de l'historiador de l'art Enric Tubert.