Jaume Cabré rebrà el Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada el dia 18

2012-06-14 08:30

Jo confesso (Proa, 2011), de Jaume Cabré, ha estat l’obra guanyadora de la novena edició del Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada a obra publicada que promou l’Institut Ramon Muntaner, de Figueres, amb la voluntat de contribuir al foment de la literatura catalana, refermar la projecció cívica i cultural de l’Institut i enaltir la memòria de l’escriptora Maria Àngels Anglada (Vic, 1930 - Figueres, 1999), exprofessora del centre. 

Un jurat presidit pel director de l’Institut, Joan Antoni Poch, i integrat pels catedràtics de Llengua i Literatura Joan Ferrerós, Jordi Pla i Joan Manuel Soldevilla, el cineasta Pere Ignasi Fages, el professor de matemàtiques Josep Maria Lluch i el periodista i editor Rafael Pascuet com a secretari, ha decidit guardonar aquesta "novel·la de novel·les" que constitueix, segons el jurat, “un magne tapís dels valors i contravalors en què s'ha teixit la turmentada història europea, deixant obertes preguntes que atenyen el més pregon de la condició humana”. El jurat també n’ha valorat, molt especialment, “l’ambiciosa estructura narrativa, que forneix una profunda reflexió sobre la gratuïtat del mal i el sentiment de culpa al llarg d'un enfilall d'històries que hàbilment s'entrecreuen en diferents espais geogràfics d'Europa, dins un marc temporal que abasta des de la tardor de l'Edat Mitjana fins a l'època actual, amb ajustades incursions als camps de la sociologia, de la història, el pensament i les arts, tot plegat fruit d'un pacient treball de documentació”. 

Dotat amb tres mil euros, el premi compta amb el suport de la família Geli-Anglada i amb el patrocini de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Figueres, així com amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. El premi serà concedit, amb la intervenció de l’autor guardonat, en el decurs d’un acte acadèmic, de caràcter públic, que tindrà lloc a l’Institut Ramon Muntaner, de Figueres, el proper dilluns 18 de juny a les 8 del vespre. 

Com es recordarà, els guanyadors de les edicions anteriors foren: Emili Teixidor (Pa negre, 2004), Carme Riera (La meitat de l’ànima, 2005), Joan D. Bezsonoff (Les amnèsies de Déu, 2006), Imma Monsó (Un home de paraula, 2007), Quim Monzó (Mil cretins, 2008), Joan Francesc Mira (El professor d’història, 2009), Màrius Carol (L’home dels pijames de seda, 2010) i Sergi Pàmies (La bicicleta estàtica, 2010).