Intervenen més de 70 quilos de peix i marisc sense documentació i per talla antireglamentària a Llançà
2014-05-15 12:00En data de 6 de maig de 2014, inspectors de pesca de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) en col·laboració amb agents del Cos de Mossos d’Esquadra de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) de la Regió Policial de Girona van intervenir 71,2 kg entre peix i marisc, que es pretenien comercialitzar sense passar pel control previ de la Confraria de Pescadors de Llançà.
En total es van comissar 17,9 kg de lapes (pegellides), 4,1 kg d’espardenyes, 4,7 kg de peix de roca, 4,5 de rogers de fang, 2 kg de gamba rosada, 1,2 kg de cues de rap i 36,8 kg de lluç. El lluç i les cues de rap eren, a més, de talla o pes antireglamentaris, respectivament.
Les mesures realitzades sobre els exemplars de lluç van determinar que la mida mitjana era inferior a 20 cm,mesura reglamentària al calador mediterrani. Així mateix el pes mitjà de les cues de rap era inferior al pes mínim comercial que és de 200 grams.
Preocupa especialment la troballa de pegellides (Patellaspp) sense informació sobre la seva traçabilitat, ja que en tractar-se de marisc, el seu control és més exhaustiu abans i durant la seva comercialització. Val a dir també que existeixen algunes espècies de pegellides protegides per la Directiva d’hàbitats i el Conveni de Barcelona. El DAAM estudia si les pegellides intervingudes es troben en algun d’aquests llistats d’espècies protegides.
L’actuació duta a terme va comportar la redacció d’una acta per infracció i la destrucció de les pegellides per evitar riscos de salut, mentre que el peix fresc indocumentat va ser entregat a una entitat benèfica del mateix municipi, després que inspectors sanitaris del Departament de Salut certifiquessin la seva aptitud per al consum humà.
Aquesta intervenció és resultat d’un seguit d’inspeccions conjuntes entre la Inspecció de la DGPAM i els serveis policials mediambientals de la PGME (URMAs).
Aquestes inspeccions tenen l’objectiu de controlar la venda clandestina dels recursos pesquers, l’observança de talles mínimes i l’eradicació del comerç d’espècies prohibides. Per dur a terme aquests controls els inspectors actuen en totes les fases: des de la pesca fins a la comercialització, quan arriba el producte pesquer al consumidor final.