Interior fa una crida a no abaixar la guàrdia davant l'alt risc d'incendi forestal d'aquest cap de setmana

2021-07-22 16:00

La situació dels incendis forestals a Catalunya la passada setmana ha estat difícil i intensa, com deixen palès els diversos incendis forestals als quals han hagut de fer front els Bombers de la Generalitat, amb la col·laboració d’altres cossos d’emergència i seguretat. Només aquest mes de juliol, els Bombers de la Generalitat han atès més de 500 serveis per incendis de vegetació.

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en prealerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT davant l’elevat risc d’incendis que es preveu avui dijous i demà divendres, amb humitats relatives que, en les franges centrals del dia, baixaran per sota del 20%. Demà divendres, a més, s’espera l’entrada de vent de sud, reescalfat i sec. El risc d’incendi es veu agreujat, també, pels avisos de calor extrema que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya per avui i demà, així com la situació de la vegetació que, en general, està patint la sequera i no aconsegueix recuperar la humitat.

El risc d'incendi es manté alt, especialment a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona, al sud de Catalunya Central, a l’interior de la Plana de Lleida i a tota la franja litoral i prelitoral de Girona. El fet que a l'Àrea Metropolitana és on es concentra un gran volum de població, incrementa encara més aquesta vulnerabilitat. Als extrems del país, el vent també suposarà un risc afegit i caldrà veure com es desplaça l’onada de sudi i si acaba generant vent de ponent o vent als extrems, fet que incideix directament en el risc i en el comportament dels incendis.

Davant d’aquesta situació, el Departament d’Interior fa una crida a la corresponsabilitat, a no abaixar la guàrdia, a seguir els consells de protecció del medi natural, i a trucar al telèfon gratuït d’emergències 112 davant de qualsevol indici d’incendi. 

De cara a demà divendres 23 la previsió és afegir al nivell 3 tota la part nord de l’Alt Empordà, sent 200 els municipis on s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa. També s’afegiran al tancament d’accessos el Parc Natural del Cap de Creus, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i el Montgrí.