INSPAI ingressa prop de 25.000 fotografies de la Costa Brava dels anys seixanta i setanta, fruit d’un conveni amb el diari L’Indépendant

2022-09-14 15:30

INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, acaba d’ingressar gairebé 25.000 fotografies més al seu fons, fruit d’un acord amb el diari nord-català L’Indépendant. Les imatges van ser fetes entre el 1969 i el 1977 a la Costa Brava i tenen un gran interès històric perquè reflecteixen l’impacte de l’arribada massiva de turistes i la transformació del paisatge. Són la crònica del dia i la nit als municipis del litoral de les comarques gironines durant l’època daurada de les discoteques, la Gauche Divine i el destape, i també d’espectacles folklòrics i d’anècdotes de personatges de la premsa rosa. Així, per exemple, inclouen retrats d’Antonio Gades, La Chunga, Johnny Halliday, Charles Aznavour, Joan Manuel Serrat, Peret, Julio Iglesias, Camilo Sesto o El Cordobés. 

La signatura del conveni es va oficialitzar ahir a la tarda, a la seu de L’Indépendant a Perpinyà, amb Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, i Alain Baute, director del diari.

Durant l’estiu dels anys 1969-1977, L’Indépendant va publicar un suplement titulat Costa Brava. Es venia amb els exemplars del diari que es distribuïen a la demarcació de Girona i s’adreçava sobretot als turistes francesos. Gràficament, aquesta publicació es va nodrir del treball de grans fotògrafs del moment, com ara Pablo García Cortés, Pablito, del qual justament INSPAI conserva el fons i aquest any en commemora el centenari del naixement amb una exposició que fa estada en diferents equipaments culturals de les comarques gironines. Les 24.939 fotografies que ara s’han ingressat al Centre de la Imatge de la Diputació provenen d’aquest suplement.

La Diputació —per mitjà d’INSPAI— digitalitzarà i conservarà aquest fons de L’Indépendant. En concret, el sotmetrà a tres tipus de tractaments: arxivístic (descripció, classificació, codificació, avaluació, tria...), digital (digitalització de còpies màster per a la conservació i de còpies per a la consulta) i de conservació de les imatges digitals. 

Aquest no és el primer fons de L’Indépendant que acull el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona: des del 1998, disposa d’un miler d’imatges publicades al diari. Són fotografies d’autoria desconeguda, i aquest ingrés recent ajudarà a completar-ne la informació.

A més d’Albert Piñeira i Alain Baute, a l’acte a Perpinyà en què ahir es va oficialitzar l’acord, hi va assistir Nicolas Garcia, alcalde d’Elna i vicepresident primer del Departament dels Pirineus Orientals; Laurent Gauze, president de la Cambra de Comerç i Indústria dels Pirineus Orientals; Natàlia Navarro, cap d’INSPAI, i Pierre Mathis, redactor en cap del diari nord-català. En la seva intervenció, Albert Piñeira va destacar: «Aquest fons és un testimoni gràfic únic sobre un moment clau de la història contemporània de les comarques gironines i, especialment, dels municipis de la Costa Brava. Aquella etapa va comportar un auge majúscul en molts aspectes i també un retrocés en d’altres. Una revolució holística que, més enllà del turisme com a concepte general, va afectar àmbits molt diversos». I hi va afegir: «A banda del que suposa des d’una perspectiva històrica i humana, amb aquest conveni fem un pas endavant en la col·laboració institucional entre una banda i l’altra dels Pirineus».