Homenatge a La Principal de Peralada

2011-08-08 14:00

El Festival Castell de Peralada ha programat un concert de cobla per aquest dimarts 9 d’agost a les 22 hores, per homenatjar la cobla La Principal de Peralada. El concert, que serà gratuït, tindrà lloc a la Plaça del Carme del Castell de Peralada (antiga escola de música de Peralada) i anirà a càrrec de la cobla La Flama de Farners dirigida pel Mestre Jordi Molina.

La cobla La Principal de Peralada va ser un referent a principis i mitjans del segle passat en el món de la música pera cobla. L’Escola de música dels Comptes de Peralada i la Cobla Vella van ser els preludis a la formació més famosa, La Principal de Peralada, una de les primeres cobles que va enregistrar sardanes. Fundada el 1980 pels germans Josep i Miquel Serra i considerada una de les millors coples de l’època, comptava amb músics que provenien de l’Escola de música del Castell de Peralada, a la que Jaume Cervera i Marquès havia dedicat 33 anys de la seva vida. Fins el 1936, va tenir un paper important en la revitalització de la sardana a Catalunya des del seu primer concert a Barcelona el 1984. Enric Morera sempre va voler que fos aquesta cobla la que estrenés les seves sardanes i l’any 1914, l’Orfeó Català va actuar a París i a Londres acompanyat per La Principal de Peralada dirigida per Joaquim Serra. L’any 1936, ara ja just 75 anys la cobla va desaparèixer.

El Festival Castell de Peralada, en el seu 25 aniversari, no ha volgut obviar aquest gènere dins la seva programació i per això ha encarregat a Amunt Produccions una proposta musical que homenatges la tradició musical de la vila de Peralada i la tasca portada a terme per La Principal de Peralada. El resultat d’aquest encàrrec és un concert de cobla que recordi aquells ideòlegs, a aquella formació, als seus mestres i a les seves estrenes.

La cobla La Flama de Farners dirigida per Jordi Molina repassarà els noms que van marcar la història d’aquesta formació o que hi van tenir alguna relació amb Josep i Joaquim Serra, Josep Blanch Reynalt, Rafel Ferrer o Enric Morera, per citar-ne alguns.