Guanyem Figueres es reivindica com la força que suma lluites diverses de l'esquerra transformadora

2019-05-12 21:00

Guanyem Figueres ha celebrat el seu primer acte de campanya a la plaça de les Patates. La candidatura s’ha reivindicat com l’única proposta que aplega i suma lluites diverses de l’esquerra transformadora de la ciutat.

L’ex-regidora i actual diputada al Parlament de Catalunya de la CUP-CC, Natàlia Sànchez, ha recordat el context d’exepcionalitat democràtica que viu el país a conseqüència de la repressió de l’Estat espanyol i el context de precarització i greu cronificació de la pobresa que viu la ciutat. En aquest sentit, la diputada, ha reblat que “la situació que viu Figueres amb una majoria de persones que viuen al llindar de la pobresa malgrat ser assalariades té responsables amb noms i cognoms” referint-se als alcaldes de CiU Santi Vila, Marta Felip i l’alcalde en funcions, Jordi Masquef. Sànchez, ha afegit, que “és públic i notori que Vila, Felip i Masquef, que la dreta conservadora de Figueres, ha fracassat en el seu projecte de ciutat” i ha proposat que la única sortida per a garantir l’accés universal a tots els drets dels figuerencs i les figuerenques és fent fora a la vella CiU del govern amb una alternativa d’esquerres que faci de Figueres una “ciutat emininement social” en contraposició a les declaracions de Jordi Masquef que té per objectiu “evitar una majoria d’esquerres que impulsi polítiques socials a Figueres”.

El gruix de l’acte l’han protagonitzat els caps de llista de Guanyem Figueres, José Castellón (alcaldable), Paula Franquessa (número 2) i Oriol Casadevell (número 3). En una conversa amena conduïda per Xavier Sais, membre de la llista també, on s’han posat sobre la taula les respostes  de Guanyem Figueres als principals reptes de la ciutat. Així doncs, José Castellón, s’ha reinvindicat com el primer alcaldable d’ètnia gitana de Figueres i com aquesta realitat és símptoma “d’anys de donar l’esquena als barris i realitats diverses de la ciutat”. José Castellón ha explicat la seva trajectòria com a activista i la seva lluita social i veïnal tot exigint el dret dels veïns i veïnes a tenir una vida digne.Castellón, també ha assenyalat als darrers governs com a “responsables de la deixadesa que viu Figueres i la necessitat de transformar la ciutat posant les persones al centre”.

Paula Franquesa, ha posat en valor la suma de lluites que representa Guanyem Figueres i ha explicat que “les dones carreguem amb la responsabilitat d'ocupar els espais polítics i institucionals i jo he decidit entomar aquesta responsabilitat". També ha exposat les preocupants dades d’atur de Figueres i ha afirmat que “les polítiques feministes seran prioritàries en el govern de Guanyem Figueres, especialment perquè cal tenir compte que la pobresa té rostre de dona i són les que hem patit la cara més crua de la crisi i de l’atur”. Franquesa, també ha dedicat unes emotives paraules a la periodista figuerenca Montserrat Minobis “volem mostrar tot el nostre escalf a la família, amigues i amics i volem agrair el seu compromís cultural i polític, pels drets de les dones i per una premsa i uns mitjans audiovisuals lliures i en català.

Finalment Oriol Casadevall, músic de professió, ha plantejat la necessitat de pensar models culturals “que no pensin la cultura i l’educació com una mercaderia i que siguin motor d’equitat i justícia social”. Els futurs regidors de la ciutat, han explicat les propostes des d’una perspectiva personal i vital com a persones lluitadores i enxarxades en múltiples lluites de Figueres i la comarca.

L’acte ha culminat amb l’actuació del grup Corvertons.