Germans Cumbriu vol donar a conèixer l'ou ecològic de l'Empordà arreu del món

2015-02-10 12:00

Yolanda Falcon / AE Comunicació

Germans Cumbriu s'ha associat amb Ramon Casadesús i han creat una empresa d'ous ecològics de la comarca. L'empresa els donarà a conèixer a BIOFACH, la fira més important d’Europa dedicada exclusivament a la producció ecològica i que se celebra a Nuremberg (Alemanya) de l’11 al 14 de febrer

Tenen la granja a Sant Llorenç de la Muga, al Mas Rimbau de Dalt, amb 3.000 gallines. Properament construiran un segon galliner amb 3.000 gallines més, amb l'objectiu d'arribar a les 9.000 gallines. A més de promocionar l'ou, Germans Cumbriu, amb seu a Cabanes, portaran a Alemanya croquetes ecològiques, brunyols de bacallà i el productes estrella, la brandada fresca amb productes ecològics. Germans Cumbriu és l'única empresa de l'Alt Empordà que partiparà en aquesta fira de Nuremberg.

"Falta ou ecològic", diu la Teresa Cumbriu, copropietària juntament amb el seu germà Xavier i Ramon Casadesús de l'empresa Ous Ecològics de l’Empordà, que produeix i comercialitza ous ecològics de màxima qualitat. Tenen la seu en un mas a Sant Llorenç de la Muga, amb 3.000 gallines ponedores certificades pel CCPAE, entitat de control de la producció ecològica. "La gent està molt conscienciada i cada vegada més busquen el producte ecològic", explica la Teresa Cumbriu, tot afegint: "Quan vam començar pensàvem que en tres anys hauríem cobert el projecte. El cert és que ho hem fet en un any."

El mas es troba a peu de carretera que arriba a Albanyà. Es tracta d'un paratge natural on les gallines pasten en llibertat pels patis del galliner. Beuen aigua de la muntanya i mengen pinso sense transgènics. "No hi ha diferència entre un ou ecològic i un que no ho és. Mengen a base d'un preparat de cereals ecològics certificats. Això és essencial perquè els ous que ponen siguin  naturals i de la màxima qualitat nutricional." Les gallines conviuen amb un ruc català, gossos i abelles, perquè fan mel, tenen una horta i una botiga petita amb productes de quilòmetre 0 propis de l'Empordà. De moment tenen 3.000 gallines ponedores. Properament construiran un segon galliner amb 3.000 gallines més amb l'objectiu d'arribar a les 9.000 gallines. "Aprofitem les sinèrgies de productors petits de la zona i d'arreu de Catalunya." Entre les novetats de l'empresa és la venda dels ous en oueres de quatre ous i la classificació dels ous segons les mides i el pes.

L'ou ecològic de l'Empordà serà una de les novetats que aquests empresaris donaran a conèixer a BIOFACH, l'aparador de la producció ecològica més important d'Europa. "No ens interessa vendre, només volem donar a conèixer l'ou ecològic de l'Empordà arreu del món", ha explicat la Teresa Cumbriu, tot afegint: "Tenim tots els ous venuts." Juntament amb l'ou ecològic l'empresa dels germans Cumbriu portaran a la fira croquetes ecològiques, brunyols de bacallà i el productes estrella, la brandada fresca amb productes ecològics.

La fira  fira BIOFACH se celebra a Nuremberg (Alemanya), de l’11 al 14 de febrer, i  comptarà amb la presència del conseller Josep Maria Pelegrí i del conseller delegat de PRODECA i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), també del DAAM, Jordi Bort. Es tracta de la fira més important d’Europa dedicada exclusivament a la producció ecològica, i en l’edició anterior va convocar 2.240 expositors directes i  41.794 visitants professionals de 130 països (44% internacionals). Tots els expositors han de superar els estrictes criteris d’admissió exigits pel certamen, de manera que la participació en el saló ja representa per a empreses i productes un segell de distinció i qualitat. El sector agrari ecològic de Catalunya destaca pel dinamisme en la generació d’activitat i en la diversificació i concentra el 18,30% de l’activitat industrial ecològica de l’Estat, d’acord amb les dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). El mercat mundial d’alimentació i begudes ecològiques va representar el 2013 unes vendes RSP (Preu de venda al detall) de 24.936,80 milions d'euros, un 6,93% més que l’any anterior, i es preveu que en els pròxims 5 anys el mercat global creixi per sobre del 36%. "Aquest és el tercer any consecutiu que hi participem", ha dit la Teresa Cumbriu. De fet, l'empresa Germans Cumbriu és l'única empresa de l'Alt Empordà que hi participa juntament amb 20 empreses més, les quals presentaran  les seves novetats de subsectors tan diversos com begudes, embotits, olis vegetals, oli d’oliva, olives, vinagretes, farines oleaginoses, pastisseria, sucs, conserves, fruita fresca, verdura, fruita seca, cacau, xocolata, dolços, lactis, cafè, infusions, carn, bacallà, seitán, tofu, pollastre i gall d’indi, lactis, pasta, fruita seca, purés, sucre, croquetes i humus.

Fotos: Xavi Toral / AE Comunicació