Fulla de Figuera de Plata per al Motel Empordà i l'Asil Vilallonga

2011-10-14 15:00

L’Ajuntament de Figueres distingirà el Motel Empordà i l’Asil Vilallonga amb la Fulla de Figuera de Plata al Mèrit, un dels reconeixements més importants que la ciutat pot concedir. La decisió s’ha pres per unanimitat durant la Comissió del Nomenclàtor celebrada aquest dijous.

Segons consta en l’acta de la comissió, s’ha decidit atorgar la distinció al Motel Empordà en reconeixement a un dels pioners de la renovació de la cuina catalana moderna i per  seguir en un primer pla de l'excel·lència culinària al llarg dels seus cinquanta anys de vida. Pel que fa a l’Asil Vilallonga, la comissió destaca la feina realitzada per una institució que aquest any celebra el 125è aniversari i que, malgrat el pas dels anys, continua realitzant una important funció social a la ciutat i la comarca.

L’alcalde de Figueres, Santi Vila, es mostra satisfet que “enguany la ciutat reconegui dues institucions tant importants per Figueres. En el cas del Motel perquè posem en valor la feina i dedicació d’un establiment que, amb Josep Mercader primer i amb Jaume Subirós després, està considerat el pare de la cuina catalana contemporània”.

En referència a l’Asil Vilallonga, Vila parla de “reconeixement justificat a una entitat que durant molts anys va ser l’únic espai de la ciutat on les persones grans sense recursos podien ser ateses. És un exemple d’entitat que ha cobert durant anys un buit que les administracions no omplien”.

Motel Empordà
L’Hotel Empordà, conegut com el Motel, va ser fundat el 1961 per Josep Mercader, un prestigiós cuiner que va crear escola, estil i un llarg nombre de receptes situant l’establiment figuerenc a les posicions més altes i prestigioses de la gastronomia. Tant és així, que el Motel va ostentar durant vint-i-set anys una estrella Michelin, en una època que aquests guardons eren molt escassos al nostre país.

L’escola de Josep Mercader ha tingut continuïtat en el seu gendre Jaume Subirós, el qual ha mantingut l’estil avantguardista, empordanès i català a la seva cuina sempre amb productes frescos de la mar i de la terra de l’Empordà. Entre els molts clients de l’Hotel Empordà en destaquen d’ il•lustres com Salvador Dalí o Josep Pla, el qual sempre ocupava la taula 26.

Aquest any, coincidint amb el 50è aniversari de l’establiment, Subirós i la seva família van rebre el reconeixement dels millors cuiners del moment com Ferran Adrià, Joan Roca, Carme Ruscalleda o Elena Arzak. Cuiners que amb la seva presència en un multitudinari acte sota la cúpula del Teatre – Museu Dalí van fer públic el seu reconeixement a Mercader i Subirós com a pioners de la nova cuina catalana.

Asil Vilallonga
L’Asil Vilallonga va néixer el 1886 de la mà de Marià Vilallonga Gipuló, un important empresari figuerenc. Vilallonga, en un acte filantròpic poc comú per l’època, va decidir obrir un asil per atendre a les persones grans sense recursos de Figueres i comarca, les quals estaven condemnades a la marginació social.

Des del primer dia l’Asil ha mantingut el seu caràcter independent, tal i com desitjava Vilallonga, el qual va encarregar l’assistència dels usuaris a les Germanes de la Caritat. Una congregació religiosa femenina dedicada a l’ensenyament i assistència dels pobres que avui encara està al capdavant de l’Asil Vilallonga. Aquest 2011 l’Asil Vilallonga celebra el 125è aniversari.