Foto Torroella homenatja el poeta Joan Salvat Papasseit en el seu centenari amb una exposició itinerant que arribarà a Figueres el mes de febrer

2024-01-11 11:00

Una trentena d’obres de dinou fotògrafs diferents conviden l’espectador a endinsar-se en l’obra poètica de Joan Salvat Papasseit en l’exposició col·lectiva Homenatge a Joan Salvat Papasseit 1894-1924, que es podrà veure en nou poblacions d’arreu de Catalunya durant el 2024, entre les quals Girona, Figueres, Sant Cugat del Vallès, Vic o Torroella de Montgrí.

L’exposició és una iniciativa de l’associació fotogràfica Foto Torroella que, d’aquesta manera, homenatja el poeta en l’any de la celebració del centenari de la seva desaparició. El primer lloc on s’exposa és a Verges, del 10 al 31 de gener  a la sala d’exposicions de l’Ajuntament.

“L'any 2024 es compleixen cent anys de la mort de Joan Salvat-Papasseit, poeta oblidat durant molt de temps i, a parer nostre, no prou reivindicat encara avui, a pesar dels esforços puntuals que des de diversos camps de la cultura s'han anat fent durant tots aquests anys”, assegura Eugeni Prieto, que ha coordinat la mostra, en el text de presentació de la mateixa.

Foto Torroella vol posar un granet de sorra en aquesta tasca i ho fa amb aquesta exposició dels seus associats i associades que s'enfronten a l'obra i trajectòria del poeta a través d'un conjunt de fotografies que tot i centrar-se, majoritàriament, en poesies concretes (de vegades des de diversos punts de vista) també recullen aspectes de la seva trajectòria humana.

“Amb aquesta exposició volem, dintre de les nostres possibilitats, reivindicar la seva obra i ajudar a la tasca de divulgació que, aprofitant el centenari i amb l'excusa de l'exposició, amb xerrades, lectures o qualsevol altra activitat ajudi a recordar el poeta i la seva obra”, conclou Prieto en nom de Foto Torroella.

El calendari de poblacions on es podrà veure Homenatge a Joan Salvat Papasseit 1894-1924 és el següent: Verges (gener), Figueres (febrer), Sant Cugat del Vallès (març), Torroella de Montgrí (abril), Santa Cristina d’Aro (maig), Sant Feliu de Guíxols (juny i juliol), Girona (setembre), Salt (octubre), Vic (novembre) i la Bisbal d’Empordà (desembre).

Sota l’empara de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, la commemoració dels 100 anys de la mort de Joan Salvat Papasseit, vol reivindicar la figura d’aquest poeta d’avantguarda, considerat avui en dia un dels escriptors clau del segle XX.

Foto Torroella és una entitat nascuda l’any 1999 que agrupa fotògrafs aficionats principalment del Baix Empordà i la resta de les comarques gironines. Cada mes organitza una exposició fotogràfica al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí amb obres d’autors, sovint provinents d’arreu de l’estat, tant professionals com aficionats. També convoca la Beca Foto Torroella per a la realització de treballs fotogràfica i organitza el festival de fotografia Mirades amb exposicions a Torroella de Montgrí i altres poblacions properes.