Figueres vol evitar comportaments incívics a la piscina descoberta aplicant el dret d'admissió

2023-08-01 13:00

L'Ajuntament de Figueres incorpora el dret d'admissió a la normativa de les piscines municipals per donar resposta a l'incivisme d'alguns usuaris que provoca queixes. Fins ara, la normativa d'aquest equipament no ho contemplava malgrat que el dret d'admissió està establert a l'article 9 del decret 200/1999, pel qual es regula el dret d'admissió als establiments públics. Ara, s'ha millorat i actualitzat la normativa del funcionament de l'espai i redactat una tipificació de faltes.

Des de la regidoria d'Esports, amb el regidor Pere Montserrat, s'està treballant en un nou reglament amb les normes de funcionament de tot l'espai per poder sancionar i vetar l'accés als incívics, principal queixa de molts usuaris i compromís del govern municipal de fer front a l'incivisme en tots els espais de la ciutat. També s’ha reforçat la coordinació del personal de l’equipament amb Guàrdia Urbana per unificar criteris.

Els principals comportaments incívics i motiu de les queixes dels usuaris són, corredisses, donar empentes, fumar en zones no habilitades,  o la utilització d'aparells sonors, que està expressament prohibida.  A partir d’ara, l’incompliment de qualsevol de les normes pot suposar la pèrdua del dret a utilitzar la instal·lació, i l’expulsió immediata de la mateixa. 

La normativa del que no està permès dins l’equipament especifica:

- L'entrada als menors de 14 anys, en horari de bany lliure, si no van acompanyats d'una persona adulta (major d’edat).

- L'accés a la zona de bany a persones que pateixin malalties dèrmiques infectocontagioses. En cas de dubte la Direcció podrà exigir la presentació d'un certificat mèdic.

Tampoc es permetrà l’entrada a la zona de bany a totes aquelles persones amb signes evidents de manca d’higiene personal, amb roba interior o amb peces de roba que no quedi garantida la higiene, seguretat i la identificació clara de la persona.

- Fumar ni menjar en tot el recinte de la instal•lació, exceptuant-ne les zones destinades expressament a aquest fi.

- L'entrada d'animals, excepte en casos especials, com els gossos pigalls.

- Introduir objectes de vidre, o de qualsevol altre material esmicolable.

- Entrar a la zona de bany amb roba o calçat de carrer, excepte les visites puntuals autoritzades per la persona responsable de la instal•lació, que han de portar protectors específics per al calçat o sola de sabates desinfectada. Es recomana l’ús de xancletes.

- Utilitzar cap tipus de material (pilotes, objectes inflables, etc.) que pugui suposar un risc o una molèstia per als usuaris, excepte en els horaris i espais establerts amb aquest fi.

- La utilització d'aparells sonors o musicals que puguin destorbar en els espais d'ús comunitari.

- Travessar els carrers, ja que es pot interrompre l'activitat d'altres usuaris.

- Córrer ni donar empentes. A la vora de la piscina s'ha de circular caminant.
- Els jocs perillosos dins de l'aigua, com ara les lluites o enfonsar a una altra persona.

La piscina municipal descoberta és l’únic equipament esportiu de la ciutat que compta amb servei de vigilància privada durant tot l’horari d’obertura al públic.

Per altra banda, també s'han ampliat les zones d'ombra a la piscina descoberta, a petició dels usuaris i donant resposta a les necessitats davant els episodis d'altes temperatures, i ara mateix es disposa de  7 espais d'ombra.