Figueres prepara les mesures per fer front a l'estat d'emergència per sequera

2023-09-19 18:00

El Govern de la Generalitat ha avaluat avui dimarts la situació de sequera a Catalunya, en la qual s’ha proposat que la unitat de l’embassament de Darnius-Boadella, que actualment està en excepcionalitrat, passi a l’escenari d’emergència. Aquesta declaració d’emergència afectarà un total de 12 municipis de la comarca de l’Alt Empordà, entre ells la ciutat de Figueres. Aquesta mesura entrarà en vigor quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, prevista per la setmana que ve.

Amb l’entrada en emergència, es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. La ciutat de Figueres té actualment un consum mitjà de 189 litres per habitant i dia.

Divendres s’ha convocat una reunió d’urgència amb totes les àrees implicades i l’empresa municipal de serveis, Fisersa.

Des de l’Ajuntament de Figueres, els carrers de la ciutat, no es netegen amb aigua de boca, sinó que s’utilitza l’aigua freàtica de la mina d’aigua del Parc de les Aigües.

També s’ha realitzat una campanya  per tal de reduir el consum d’aigua, que ha suposat un estalvi del 30%, amb operatius per fer front al frau en el subministrament d’aigua i la regularització de contractes, i del control de consum a través dels comptadors d’aigua. 

Mesures d’estalvi davant l’escenari d’emergència

-Amb l’entrada en emergència, es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi.
-Supressió del reg agrícola
-Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars. A Figueres, la neteja dels carrers es fa amb aigua freàtica.
-Reducció d’un 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials
-Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius
-Prohibició de l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats). Només s’admet l’ús d’aigües no procedents de la xarxa municipal d’aigua potable per a reg quan es justifiqui en la supervivència d’arbrat de caràcter singular o monumental.
-Prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, piscines d’aigua dolça i la prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.