Figueres ofereix una programació al voltant de la vellesa i la gent gran

2023-02-15 13:00

Figueres a Escena, la branca d'arts escèniques i musicals de l'Ajuntament de Figueres, ha programat juntament amb altres entitats de la ciutat propostes per posar el focus en la gent gran i la vellesa durant la setmana del 20 de febrer.

L'activitat oberta al públic començarà el dimecres 22 amb una projecció a la sala Toni Montal que ha programat Cineclub Diòptria amb el suport de La Cate. Es tracta del multipremiat documental Fugir de l'oblit, que narra una impactant història sobre memòria històrica i alzheimer que dirigeix Abel Moreno, qui serà present a la projecció i participarà en un posterior col·loqui.

L'endemà dijous, la Taula Comarcal de maltractament a les persones grans del Consell Comarcal de l'Alt Empordà oferirà una xerrada a l'Auditori del Museu de l'Empordà per parlar sobre l'edatisme i reflexionar entorn dels prejudicis associats a l'edat.

Finalment, divendres, dissabte i diumenge, Figueres a Escena ha programat propostes de tipologia i públics diferents per parlar sobre la vellesa, la memòria i l'edatisme.

La primera serà el divendres al Teatre Municipal el Jardí amb l'espectacle Moriu-vos, de Cultura i Conflicte, creadors també de l'espectacle representat anteriorment a Figueres Encara hi ha algú al bosc. En aquesta ocasió posen la mirada en l'edatisme amb una proposta de teatre i dansa que es va estrenar fa uns mesos a Temporada Alta.

Cal destacar que la funció serà accessible i oferirà visita tàctil (touch tour), audiodescripció, subtitulació i ajuda auditiva. L'horari del touch tour serà a les 18.30 h i cal inscriure's prèviament a  figueresaescena@figueres.org o al 972 501 911.

Després de la funció hi haurà col•loqui amb la companyia i amb la Taula Comarcal de maltractaments a les persones grans que moderarà l'Aula de Teatre.

El dissabte s'ha programat una doble funció de l'espectacle Iaia, de la jove companyia Mambo Project. Una proposta de petit format, per a només 60 persones per funció, que s'ha creat a partir dels testimonis reals d'àvies on narren els seus records i vivències, convertint l'espectacle en una experiència immersiva i inoblidable per al públic. Després de la segona funció hi haurà un col·loqui amb la companyia moderat per l'Aula de Teatre.

Diumenge, per acabar, també s'ha volgut arribar als infants i s'ha programat l'espectacle familiar de titelles Galetes de formatge de la companyia Txo Titelles. A partir de la història d'un avi que viu sol es posa una mirada dolça i tendra de la solitud en la vellesa per fer-la entendre als més petits. Una hora abans de la funció, a les 17 hores, com ja és habitual, l'Aula de Teatre oferirà activitats vinculades a l'espectacle amb el Vestíbul dels Tits.

L'accés a la projecció i a la xerrada és gratuït. Per als tres espectacles les entrades es poden comprar anticipadament a www.figueresaescena.cat i a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí o bé el mateix dia de la funció a la taquilla corresponent.

Tallers amb gent gran

A banda d'aquestes propostes s'han organitzat dos tallers amb col·lectius de la ciutat. D'una banda, l'Aula de Teatre oferirà un taller de teatre a un grup de gent gran i, de l'altra, el divendres al matí un grup del batxillerat escènic de l'Institut Alexandre Deulofeu participarà en un taller amb cinc avis a partir d'unes dinàmiques proposades per l'equip de Cultura i Conflicte.