Figueres diu 'Prou camions' tallant el trànsit 15 minuts els dijous al migdia

2013-10-30 19:00

Figueres Democràcia, amb el suport de l'Associació de Veïns Jardins Enric Morera, Iaeden-Salvem l'Empordà, l'Associació per a la Formació Cultural de la Gent Gran de l'Alt Empordà, l'Associació de Veïns del Cendrassos, Associació de Familiars de Represaliats del Franquisme, Kropotkin Figueres, entre d'altres entitats que van confirmant l'adhesió a les últimes hores, convoca un tall de circulació a l'Avinguda Salvador Dalí. Es farà aquest dijous 31 de'octubre i es vol repetir cada setmana fins a aconseguir el seu objectiu que és evitar el pas de camions per la N-IIa i per la N-260.

Aquest és el manifest:  A la Nacional IIa i la Nacional-260 al seu pas pel centre de la ciutat de Figueres circulen diàriament molts tràilers de 4 eixos o més -fins i tot, alguns d'ells amb matèries perilloses-, amb els riscos evidents que això comporta de seguretat per a la població i el trastorn que suposa en la fluïdesa del trànsit.

Considerem inacceptable que vehicles d'aquesta tipologia passin a 50 metres del CAP Alt Empordà i del Museu Dalí, a 2 metres de l'Oficina de Turisme, la Biblioteca i del Casal de la Gent Gran, com també a escassos 100 metres de La Rambla o altres equipaments molt freqüentats; amb l'agreujant de l'afluència de vianants per accedir al mercat setmanal dels dijous. Aquests camions de gran tonatge travessen diversos barris de la ciutat, entorpint la vida quotidiana de la gent.

Fem observar que ja existeixen infraestructures construïdes que ofereixen un recorregut alternatiu, com són la variant Est de la NII i la nova variant d'Ordis per connectar amb la carretera d'Olot. I també disposem d'una normativa vigent que en aquest cas no s'aplica. En aquest sentit, ens remetem al precedent de Bàscara i a la RESOLUCIÓ INT/768/2013, de 8 d’abril, per la qual s’estableix la mesura de restricció a la circulació a la N-II entre Vidreres i la Jonquera.

Demanem, per tant, la prohibició total d’accés dels vehicles de transport de mercaderies de quatre o més eixos als itineraris urbans o travesseres de la ciutat de Figueres, en concret a l'Avinguda Salvador Dalí i al carrer Empordà, amb l'excepció dels que tinguin destí i origen a la ciutat.

Per totes aquestes circumstàncies, un col•lectiu de ciutadans fem una crida a la mobilització veïnal a participar en aquesta protesta, que consistirà a fer talls periòdics de la circulació de vehicles a l'Avinguda Dalí, a l'alçada del pas de vianants de la Plaça del Sol, c els cada dijous entre les 12 i 1/4 d'1, a partir del dijous, 31 d'octubre.

Tenim la voluntat de mantenir les accions reivindicatives fins a la resolució del conflicte i l'aplicació de la RESOLUCIÓ INT/768/2013, de 8 d’abril, subscrita, en el seu moment, pel Ministeri de Foment, el Servei Català de Trànsit, el Departament de Territori i Sostenibilitat, al seu pas per la ciutat de Figueres.

L'assoliment d'aquest objectiu no eximeix de reafirmar-nos en dues reivindicacions ciutadanes històriques de la Vila de Figueres. La cessió de la NII al seu pas pel centre de la ciutat i la gratuïtat de l'autopista al tram de Figueres, un cop acabat l'accés nord, per a tots els vehicles.