Figueres s’oposa frontalment a l'àrea de desenvolupament prioritari de l'energia eòlica proposada per la Generalitat a l’Alt Empordà

2010-02-18 18:10

L’Ajuntament de Figueres s’oposa frontalment al Mapa eòlic de Catalunya, presentat ahir per la Generalitat, i que preveu crear una de les vuit àrees de desenvolupament prioritari de l'energia eòlica a l’Alt Empordà, concentrada en set municipis del nord de la comarca, obviant la proposta territorial que aquesta mateixa setmana aprovava el Consell d’Alcaldes en un trobada a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

El Consell d’Alcaldes va concloure, basant-se en un informe de l’Institut Cerdà, que el millor emplaçament per minimitzar l’impacte visual era col·locar els parcs eòlics al llarg del corredor d’infraestructures del TAV, la N-II i l’AP-7. Proposta que, al contrari que a del Govern, no causaria un impacte paisatgístic a la carena de l’Albera i que fins i tot podria donar més MW d’energia (entre 195 i 265 la proposta del territori pels 200 que preveu la Generalitat).

La proposta de la Generalitat afecta a espais que com l’Albera que formen part de la Xarxa Natura 2000. Una condició que protegeix aquest paratge empordanès de la instal·lació d’un parc eòlic, sempre i quan existeixin alternatives. Condició que amb la proposta del Consell d’Alcaldes es compleix amb escreix.

L’Ajuntament de Figueres ja treballa per presentar les corresponents al·legacions al Mapa eòlic de Catalunya, amb l’objectiu de variar la proposta de la Generalitat a l’àrea de l’Alt Empordà i que s'accepti l’aprovada pel Consell d’Alcaldes. El regidor de Medi Ambient Richard Elelman ha suggerit "que el més aviat possible s’organitzi una trobada amb tots els actors implicats en la instal·lació de parcs eòlics a l’Alt Empordà per arribar a un consens. Tots coincidim en la necessitat d’establir punts de captació d’energia eòlica. No obstant, també es cert que la proposta del territori crea més MW que la proposta de la Generalitat de Catalunya”.