Figueres millorarà la gestió de la mobilitat del centre mitjançant tecnologia TIC

2011-11-30 14:30

Figueres serà la primera ciutat en millorar la gestió de la mobilitat en una gran àrea urbana. L’Ajuntament ja ha començat a instal·lar la tecnologia TiC que permetrà la millora de la mobilitat al centre històric i comercial, a més de quantificar i valorar altres paràmetres.

Aquest va ser l’eix de la conferència que l’alcalde Santi Vila va pronunciar ahir dimarts a l’Smart City Expo World Congress 2011. Un fòrum que, fins divendres, reuneix a Barcelona a experts mundials en la matèria, i a on s’exposen i intercanvien experiències sobre les ciutats intel·ligents. A la jornada de dimarts, a més de l’alcalde figuerenc, hi va participar l’alcalde de Sao Paulo, representants de la ciutat d’Anam (Nigeria) i de l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres.

El cas figuerenc
A Figueres ja s’estan instal·lant els sistemes de control i sensors que permetran recollir informació, millorar la gestió del quotidià i avançar cap a l’eficiència econòmica, social i ambiental.

Els sensors s’instal·len a les entrades i sortides de la ciutat per recollir dades sobre el nombre de vehicles que entren i surten. També es compta amb sensors que han de controlar la rotació a les places d’aparcament; sensors per saber el volum d’utilització i ocupació de les zones d’aportació de residus; sensors per observar com funciona l’enllumenat o, finalment, per controlar la humitat a les zones enjardinades.

La posada en marxa d’aquesta iniciativa també ha servit per incloure sota el paraigües d’Smart City, dos projectes que ja s’estaven executant. Per un costat les càmeres de seguretat que, a més de la vídeo vigilància, també serviran per contar els vehicles i realitzar una anàlisi del flux i comportament de la circulació en alguns punts de la ciutat. Un moviment que també es podrà seguir a través dels bluetooth dels vehicles, garantint-ne sempre la confidencialitat.

Tota aquesta tecnologia i el seu traspàs de dades a un software per analitzar-les es farà a través de la xarxa de WIFI – WIMAX que ha d’estar operativa abans de l’estiu vinent.

Per últim, amb les mesures que s’implanten també es podrà regular i coordinar, a temps real, els semàfors de l’avinguda Salvador Dalí segons la densitat del trànsit. Totes les mesures exposades anteriorment, juntament amb les càmeres i xarxa WIFI – WIMAX, tenen un cost aproximat de 500.000 euros.

L’alcalde Vila destaca “el valor d’una iniciativa pionera a Figueres que permetrà avançar en la gestió dels serveis municipals aplicant les noves tecnologies”. Segons l’alcalde figuerenc aquestes mesures possibilitaran una millor gestió de la mobilitat, avaluar la qualitat de l’aire en funció de la mobilitat, mesurar els nivells sonors de la ciutat.