Figueres expressa la voluntat que el Govern reconsideri el mapa eòlic de Catalunya

2011-03-02 15:00

Arrel de la suspensió cautelar del document per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’Ajuntament de Figueres demana al Govern català que reconsideri les zones de desenvolupament prioritari de l’energia eòlica de Catalunya.

La ciutat també ha tirat endavant accions judicials i contencioses administratives contra l'àrea de desenvolupament prioritari de l'energia eòlica proposada a l’Alt Empordà. Decisió es va prendre, el passat mes de novembre, quan la Generalitat de Catalunya va desestimar el recurs d’alçada presentat per l’Ajuntament prèviament. 

Des de Figueres, tal i com va aprovar el Consell d’Alcaldes de l’Alt Empordà el febrer de 2010 basant-se en un informe de l’Institut Cerdà, es considera que el millor emplaçament del parc eòlic per minimitzar l’impacte visual passa per col·locar els parcs eòlics al llarg del corredor d’infraestructures del TAV, la NII i l’AP7. Una proposta que, a diferència del Mapa eòlic, no causaria un impacte paisatgístic a la carena de l’Albera i que fins i tot podria donar més MW d’energia (entre 195 i 265 la proposta del territori pels 200 que preveu la Generalitat).

A tot això, l’Ajuntament de Figueres vol remarcar que el territori és conscient de la importància de contribuir a la generació d’energia eòlica, però també és important vetllar per a la conservació del paisatge. Dues variables compatibles amb la proposta aprovada pel Consell d’Alcaldes de l’Alt Empordà.

Finalment, recordar que la proposta de la Generalitat afecta a espais que, com l’Albera, formen part de la Xarxa Natura 2000. Una condició que protegeix aquest paratge empordanès de la instal·lació d’un parc eòlic, sempre i quan existeixin alternatives. Condició que amb la proposta del Consell d’Alcaldes es compleix amb escreix.