Festa de Sant Antoni Abad diumenge a Peralada

2011-01-11 17:30

Sant Antoni és el patró dels animals que conviuen amb l’home i també dels menestrals i traginers. És per això que els Pabordes de Sant Antoni de Peralada no han deixat perdre aquest costum històric.

La jornada d’aquesta festa comença aquest diumenge a 2/4 de 12 del matí, amb la concentració de bestiar al Passeig de la Principal de Peralada. Seguidament té lloc la cavalcada que transcorre en forma de cercavila amb l’acompanyament de banda, fins a l’església de Sant Martí, a on tots els animals seran beneïts. Des de fa uns anys, ja no només es normal trobar-hi gats, gossos, cavalls i periquitos, també hi ha esquirols, fures, cargols, peixos, serps, i d’altres que es puguin tenir a casa.

A les 12 del migdia se celebra a l’església de Sant Martí una missa solemne en honor al sant, amb acompanyament de la Coral de Peralada, i a continuació, la Cobla Ciutat de Girona, tocarà dues sardanes a la Plaça Gran, una d’elles estrena del mestre peraladenc Joan Escapa que porta per nom “Rei dels Pabordes, en Pere”. A 2/4 de 5 de la tarda, la Cobla Ciutat de Girona es tornarà a reunir per oferir la tradicional audició i ballada de sardanes.

El fi de festa ens el portaran el Conjunt Setson a les 7 de la tarda, que oferirà un concert de música catalana, seguit del ball de fi de festa. Durant el ball es farà el sorteig de diferents lots amb queviures, pernils i d’altres sorpreses. Els actes de la tarda es duran a terme a la sala d’actes del Centre Social.