Festa-aplec per demanar que s'aturi la pedrera de Les Clotes a Llers

2010-07-01 13:27

Aquest dissabte 3 de juliol l'Associació per a la Defensa i Protecció de la Garriga d'Empordà i Salvem l'Empordà realitzaran una acció festiva i reivindicativa per reclamar que no es dugui a terme la pedrera de Les Clotes al municipi de Llers.

Aquest projecte consisteix en l’obertura d’una nova activitat extractiva, de 25ha, al terme municipal de Llers, situat al bell mig de la Garriga d’Empordà. La Garriga d'Empordà s'estén pels termes municipals de Llers, Avinyonet de Puigventós i Vilanant. Paratge típicament mediterrani amb un excepcional patrimoni d’arquitectura de pedra seca que inclou feixes, parets, recs i barraques. La Garriga està formada bàsicament per garric que per la seva impenetrabilitat dóna refugi a molts animals, en especial l'Esparver cendrós, rapinyaire protegit que troba el seu hàbitat a la zona. Tot i això, aquest ecosistema és un mosaic de diferents ambients amb característiques comunes, un espai obert amb una diversitat d'espècies molt elevada.

La implantació d’aquesta activitat extractiva al bell mig de l’espai fragmentaria aquest territori i afectaria de forma molt negativa a les comunitats de plantes i animals que hi viuen com a conseqüència de la destrossa d’alguns dels seus hàbitats i de la pèrdua d’equilibri entre ells. De la mateixa manera pertorbaria la pau i tranquil·litat de molts excursionistes i ciclistes que cada vegada més recorren els seus itineraris.

Cronologia dels fets

El 27 de maig de 2004 l’empresa promotora Tractament i restauracions geològiques SL va començar la tramitació de l’activitat extractiva de les Clotes. Després d’uns quants anys de lluita i de moltes negociacions per part dels ajuntaments implicats, de l’empresa promotora, de les plataformes, així com del Departament de Medi Ambient, es va consensuar traslladar l’activitat de les Clotes al sector de llevant de la Garriga, en una zona més degradada ecològica i paisatgísticament, on ja hi ha unes quantes explotacions en activitat. A més el planejament urbanístic del municipi de Llers es va modificar per planificar la instal·lació de noves extractives al municipi, tot “protegint” la zona de la Garriga. Amb el temps, i davant la impossibilitat de consensuar un acord entre el Departament de Medi Ambient, l'ajuntament de Llers i l'empresa, s'ha recuperat el projecte inicial, amb la primera ubicació de l'activitat extractiva al bell mig de la Garriga d'Empordà. I des del DPTOP i del Departament de Medi Ambient s'ha autoritzat aquesta activitat.

Els actes començaran a dos quarts de sis de la tarda amb una sortida per conèixer la zona. Dues hores després es farà la lectura del manifest, hi haurà una fideuà popular i animació musical.