Exposició 'La Cate: 100 anys de cinema'

2021-06-03 20:00

El proper dissabte 12 de juny s'inaugura al vestíbul del Patronat de la Catequística la mosta "La Cate: 100 anys de cinema", que s'emmarca en els actes de celebració del centenari de l'entitat, i també en el 25è aniversari del Cineclub Diòptria. 

La mostra s'obre aquest dia coincidint amb la celebració a la Cate la XVI trobada de cineclubs dels Països Catalans, que aplegarà representants de 28 cineclubs d’arreu dels Països Catalans (24 de manera presencial i 4 via streaming), amb més d’una seixantena d’assistents. 

La trobada està organitzada pel Cineclub Diòptria, entitat que té la seu a La Cate on hi celebra algunes de les seves activitats, amb motiu d'escaure's el 25 aniversari de la seva creació. 

L'exposició "La Cate: 100 anys de cinema" fa un repàs al que ha estat l'experiència cinematogràfica al Patronat de la Catequística en aquest 100 anys. Creada el 1921, des de bon principi va fonamentar l'activitat per a dur a terme els seus objectius fundacionals en els espectacles, el teatre, però també molt aviat les projeccions cinematogràfiques (llavors mudes), que es remunten a l'any 1923. Cal recordar que la primera pel·lícula sonora no es va estrenar fins al 1927. A la presentació es pot llegir: "Des de bon inici el Patronat va pensar en els espectacles com a eina per al seu principal objectiu que era l'educació dels infants i joves. L'importantíssim pes que al començament va tenir el teatre, aviat es va veure compensat amb les projeccions cinematogràfiques. L'alternança dels dos en la programació, els va possibilitar obrir la sala tots els festius”. 

El contingut de l'exposició el configuren uns planells explicatius del cinema del Patronat al primer local del carrer Gatillepis, el seu pas posterior pel Teatre Principal fins a arribar a la seu actual, i es complementa amb els cartells de la col·lecció de Lluís Benejam, i amb elements corporis (projectors, diapositives, visors i movioles) conservats per l'entitat. L’exposició es podrà veure fins el 31 de juliol.