Exposen al Castell de Púbol un dibuix de Dalí de 1970 de com pensava remodelar l'espai

2014-07-31 12:00

Des d'aquest dijous 31 de juliol i fins al 6 de gener de 2015, s’exposa a la Biblioteca del Castell de Púbol un dibuix de l’artista que no s'havia mostrat públicament. Es tracta d’un dels dissenys executats per Salvador Dalí a l’entorn de l’any 1970 per convertir l’antiga casa pairal de la Baronia de Púbol en el Castell de la seva musa Gala. 

L’any passat, amb motiu del bicentenari del naixement de Wagner, la Fundació Gala-Salvador Dalí, va iniciar una nova proposta expositiva al Castell Gala Dalí de Púbol que permet mostrar periòdicament una joia poc coneguda dels seus fons. Per uns mesos, s’afegeix l’obra Projecte per al jardí de Púbol al conjunt de peces que es poden contemplar de forma permanent al Castell com són Vista de Púbol del 1971 o Oreneta del 1957. 

En aquesta ocasió es tracta d’un dibuix relacionat amb el projecte constructiu que va convertir el castell gòtico-renaixentista en la torre d’ivori amb què Dalí va obsequiar Gala als voltants de 1970.

Quan el pintor va comprar el Castell, l'edifici es trobava deteriorat. Malgrat les mancances, l'aspecte romàntic del conjunt va agradar molt als Dalí i van procurar mantenir aquell aire mentre el restauraven. Així mateix, van consolidar el seu aspecte ruïnós sense amagar les cicatrius que el pas del temps havia deixat a la pell del futur habitatge. Dalí es va implicar en la seva restauració d'una manera molt activa, com ho demostren els nombrosos apunts, esbossos i dibuixos conservats en el seu llegat; un fons poc conegut, on podem descobrir les propostes i solucions que oferia per millorar els espais habitables i de lleure, sense deixar mai de tenir present la comoditat i els gustos de Gala. Encara que Dalí tenia molts projectes i interessos en aquella època, alguns de tan rellevants com la creació del Teatre-Museu de Figueres, la remodelació de Púbol va convertir-se en un repte personal i estimulant. Tal i com havia fet amb la casa de Portlligat, Dalí va pensar, imaginar i concebre com haurien de ser l’interior i l’exterior del Castell. 

En el dibuix d’inspiració romàntica que s’exposa des d’avui a Púbol observem una paret decorada amb merlets, davant la qual s'obre un banc en forma de flor de lis, un emblema habitual a la reialesa que coincideix amb un dels escuts heràldics del Castell. El banc està envoltat de vegetació i d'un gran xiprer que s'alça ben bé al darrere. Una figura (potser Gala) reposa asseguda, acompanyada d’a prop per una parella que parla, mentre un tercer personatge toca un instrument. Al cel, a la llunyania, veiem dues orenetes, ocells que sovint són protagonistes a la decoració del Castell.

Aquest espai del jardí dibuixat per Dalí és una proposta destinada al conjunt paisatgístic de la piscina. Segurament és una primera versió del projecte, en què l’artista treballa els elements arquitectònics i vegetals que definiran l’execució final. En darrer terme, Salvador Dalí i Gala opten per dues grans flors de lis en el respatller, en comptes d’una, i reforcen els elements vegetals amb plàtans i una tanca d’arbustos en la línia del jardí preexistent. L’acabat dels elements arquitectònics d’aquest disseny és interessant pel fet que denoten una voluntat expressa de donar al jardí un aire nostàlgic: a l’estil de René Magritte, Dalí hi va fer pintar uns trompe-l’oeil de manera que la pintura feta malbé deixés al descobert les suposades esquerdes i els rajols del banc. L’artista repeteix aquest joc òptic en d’altres elements arquitectònics de l’àmbit de la piscina i de l’interior del Castell.

La col·lecció de dibuixos i apunts de Dalí sobre Púbol ens mostra com va aplicar la seva fantasia als camps de l'interiorisme, la decoració i l'arquitectura. Mentre buscava solucions als problemes de restauració plantejats per la casa, l'artista també s'imaginava tota una sèrie d'espais ideals, mobiliari i elements ornamentals, sovint d'aires onírics o fantàstics. A diferència del banc del jardí, alguns d'aquests dissenys mai es van fer realitat.

El dibuix es pot veure a la Biblioteca del Castell Gala Dalí de Púbol des d’avui i fins al 6 de gener de 2015, data de tancament de la temporada 2014-2015. Enriqueix, així, l’oferta d’activitats del Castell protagonitzades, d’una banda, per l’exposició temporal Dalí-Pitxot, L’al·legoria de la memòria i, de l’altra, la programació de presentacions de 20 minuts de durada en català, castellà, francès i anglès i de visites guiades gratuïtes. 

Recordem que l’horari del Castell de Púbol ara a l’estiu i fins al 15 de setembre és, cada dia de la setmana, de 10h a 20h. L’últim accés és a les 19:15h.