Expo fotogràfica ‘Catalunya Terra Pagesa’ a Figueres en el marc del 35 aniversari d'Unió de Pagesos

2010-09-07 14:17

Amb motiu del seu 35 aniversari, Unió de Pagesos, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona, presenta l’exposició fotogràfica Catalunya Terra Pagesa, un recorregut visual per l’espai agrari català encarregat a una desena de fotògrafs del nostre país. El recull d’imatges s’exposa des de l’1 fins al 15 de setembre al saló de descans del Teatre Municipal El Jardí de Figueres, amb la voluntat d’il·lustrar la varietat immensa de produccions agrícoles, ramaderes i forestals que es concentra en aquest ‘país petit’.

L’acte d’inauguració serà avui dimarts 7 de setembre, a les 19.00 h, al saló de descans del Teatre Municipal El Jardí de Figueres, amb la intervenció del coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, i l’alcalde de Figueres, Santi Vila.

L’exposició (retrat, fotografia aèria, imatges de mitjà i gran format...) és un recorregut, sempre incomplert, per la fesomia de l’espai agrari rural i periurbà de Catalunya. Estructurades en sis eixos temàtics (la diversitat productiva, la pagesia, territoris ramaders, el ritme de les estacions, la collita i reptes i amenaces), les imatges també volen denunciar la indefensió de la pagesia davant els actors de la gran distribució i d’alguns sectors de l’agroindústria, que massa sovint compren a baixos preus els productes d’agricultors i ramaders. Així mateix, d’altres imatges qüestionen un model de creixement urbanístic irracional basat en l’especulació del sòl, així com la planificació depredadora de l’espai agrari de determinades infraestructures.

Els fotògrafs que hi han participat són Mariano Cebolla, Josep M. Coll, Domènec Freixedes, Xavier Jubierre, Javi Martín, Maite Monné, Josep de Moner, Montse Riera, Jordi Rull i Àngel Vilà.