Estudiants rosincs preparen la celebració del Dia d’Europa 2011

2011-04-26 11:30

El 9 de maig és la festa d’Europa. Per tercer any consecutiu, els estudiants de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de l’Institut Illa de Rodes ho celebraran amb estudis, activitats i una jornada pública al Castell de la Trinitat de Roses que, per raons acadèmiques, tindrà lloc el divendres 6 de maig. Entre els convidats destaquen el senador Lluís Maria de Puig, president del Consell Català del Moviment Europeu, i Laura Rahola, responsable de Comunicació a Internet de la Representació de la Unió europea a Barcelona. L’Ajuntament de Roses dóna el seu suport institucional als actes, amb la presència de l’alcaldessa, Magda Casamitjana, i altres autoritats.

El tema central de la present edició és el Voluntariat ja que, justament, el 2011 és l’Any europeu dedicat a aquesta part vital de l’economia que es basa en la generositat i la solidaritat. En alguns països el voluntariat implica més del 50% de la població, mentre que a l’Estat espanyol es queda encara per sota del 20%, deu punts per darrera de la mitjana europea. 

Els alumnes han analitzat i treballat la qüestió des de diferents aspectes i amb la transversalitat curricular pròpia d’un tema que afecta les Ciències Socials, la Recerca, l’Educació eticocívica, les àrees de Plàstica o Música i també l’Economia, la Història, etc.

En un marc com el del Castell de la Trinitat (recentment restaurat i obert al públic) se celebraran els actes centrals de la jornada del dia 6, precedits del seminari que el professor Joaquim Millan, secretari del Consell Català del Moviment Europeu farà a Roses el dia 27 d’abril amb el títol ”Europa i el voluntariat: els joves marqueu la diferència!”, entre d’altres. També hi haurà un cinefòrum sobre la pel·lícula “Welcome” (Philippe Lioret, 2009), guanyadora del premi cinematogràfic LUX del Parlament europeu, i activitats artístiques i de reflexió.

El divendres 6 de maig es coneixeran els nominats i els guardonats en diferents concursos: fotogràfic, de comunicacions escrites, etc., i la jornada comptarà amb una performance de dansa contemporània realitzada per “Projecte dansa” amb el títol “Si jo fos tu...”, i amb un concert “Especial per Europa” de l’emergent grup de pop rosinc “Yedrass”.

En aquests dies s’està acabant d’enregistrar un documental per part de l’alumnat de 4t d’ESO del centre, que durà un títol que és tot un propòsit: “Voluntaris a Europa, voluntaris a Roses”, i que inclourà diverses entrevistes i altres aportacions.

L’oportunitat que s’ofereix a aquest alumnat rosinc de Secundària, de conèixer de primera mà les experiències de persones que treballen per a la Unió europea i d’aprofundir de manera interdisciplinària en la qüestió de l’Europa social i del voluntariat “rel i proper”, està integrat en el projecte d’Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans que recolzen amb interès tant l’Institut Illa de Rodes com l’Ajuntament de Roses. Així mateix forma part també del conjunt d’activitats internacionals que l’Institut s’ha proposat seguir desenvolupant en els propers anys.

La cloenda de les celebracions del dia 6 comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, i amb altres autoritats d’àmbit territorial.