Estabilitzat l'incendi forestal entre Llançà i el Port de la Selva

2021-07-18 10:30

Durant la nit, i amb la baixada de temperatura i l’augment de les humitats relatives, s’ha pogut treballar d’acord amb l’objectiu plantejat i poder anar refredant el perímetre i s’ha arribat a punts on no s’hi havia pogut accedir al llarg del dia. El vent ha estat moderat, excepte en algun moment puntual que ha posat en alerta algun sector. En les darreres hores s’ha pogut perimetrar tot l’incendi amb línia d’aigua i és per això que a primera hora del matí els Bombers de la Generalitat han pogut donar l’incendi per estabilitzat. Aquesta línia d’aigua permetrà arribar ràpidament a qualsevol represa. En total s’ha fet uns instal·lació d’uns 12 quilòmetres de mànegues i s’han realitzat un 2 quilòmetre de foc tècnic.

Es mantindrà un dispositiu de 155 efectius amb 55 vehicles (29 camions d’aigua i 14 vehicles lleugers)  i unitats del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) i dels EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal) que continuaran treballant en les tasques d’extinció. A més, hi ha activats 2 helicòpters bombarders i 1 de comandament i previstos 2 avions de vigilància i atac per si fos necessària la seva incorporació. Es tracta  d’un foc discontinu, amb perímetre inestable, i amb molts punts a l’interior sobre els quals caldrà tenir especial atenció. Es resseguirà el perímetre i es remullaran punts calents per evitar cap represa. Durant el matí es preveu tramuntana a la zona que es pot reforçar lleument cap al migdia.

Aquesta nit s’ha permès l’accés a les urbanitzacions de Santa Isabel, Beleser, Perabeua, La Mora i Les Mores. Es mantenen les restriccions als veïns i veïnes de la Vall de Santa Creu, la Selva de Mar i Mas Ferrer i confinats els veïns de la Selva de Mar.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal de Llançà.

Segons els Agents Rurals, es manté la xifra de 415,61 hectàrees de superfície afectada, la pràctica totalitat de terreny forestal, dels municipis de Llançà, 75,97 ha, El Port de la Selva 296,64 ha i de la Selva de Mar, 43 ha. 402,28 hectàrees de les quals són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

El Servei Català de Trànsit informa que ja s’han obert les carreteres GI-612 i GI-613  però que es mantenen tallades la GI-6041 i la GI-6821, que donen accés a la Selva de Mar i Sant Pere de Rodes.

Recordar que en el dispositiu d’extinció també hi han treballat efectius del Grup de Operatiu de Suport amb la unitat sanitaritzada del SEM (sistema d’Emergències Mèdiques) i les unitats de comandament, entre les quals el Centre de Comandament dels Bombers, patrulles dels Mossos d’Esquadra, tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local, ambulàncies del SEM amb caràcter preventiu, efectius de la Creu Roja i tècnics de l’Ajuntament de Llançà i del Port de la Selva i aeronaus del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.