Escola d'Estiu a Figueres dedicada al patrimoni natural i cultural

2016-06-20 16:00

L’Ajuntament de Figueres i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya organitzaran, el proper 14 i 15 de juliol al Castell de Sant Ferran, la segona Escola Internacional d’Estiu de l’Empordà. Enguany està focalitzada en l’aportació del patrimoni natural i cultural com a actius per a la construcció de marques territorials.

El curs, titulat “El Patrimoni Natural i Cultural com a Actiu de Projecció d’Identitats Territorials”, preveu destinar dos dies a posar en valor aquells aspectes que, culturalment i natural, puguin contribuir al posicionament del lloc. Així mateix, també vol posar en evidència el rol dels mitjans de comunicació en la mediatització del territori.

En el procés de disseny, conceptualització i implementació de la marca Empordà, liderat pel professor de la UVic-UCC Jordi de San Eugenio –qui també és director de les jornades, ja es va arribar a la conclusió que l’Empordà tenia una cultura i uns paratges naturals que li aportaven una singularitat evident. De fet, les entrevistes en profunditat que es van fer a determinats líders d’opinió van contribuir a destacar que el posicionament de l’Empordà (alt i baix) té en el seu llegat cultural (Dalí, Sant Pere de Rodes, les ruïnes d’Empúries...) i l’entorn natural (els aiguamolls, el Cap de Creus, l’Empordanet...) un dels seus grans eixos de valorització.

Concretant amb el programa d’aquestes jornades, el dijous començarà amb la conferència de Juan Carlos Belloso, economista, director de Future Places i expert internacional en imatge, desenvolupament i promoció de llocs i destinacions. La seva ponència, la més introductòria al concepte de branding territorial, portarà per títol: “Reptes i oportunitats per a una marca de territori”. Serà a les 10 del matí i durarà una hora.

A les 12 serà el moment d’introduir-se en l’àmbit de la gestió pública, de la mà de Manuel Toro, regidor de promoció econòmica de l’Ajuntament de Figueres. La seva ponència portarà per títol: “La gestió pública de marques territorials”. Cal recordar que l’Ajuntament de Figueres va ser el principal impulsor del projecte de Disseny i conceptualització de la Marca Empordà.

A la tarda, per acabar el dijous, hi haurà la visita guiada a Figueres (que inclourà una visita al Teatre Museu Dalí), a càrrec del departament de Promoció Econòmica del mateix Ajuntament; en concret es durà a terme el Walking seminar La Figueres de Dalí: com canalitzar una concentració  turística excessiva en benefici de l'economia local.

El divendres serà el dia que s’entrarà a fons en l’anàlisi del patrimoni com a actiu de la construcció d’una marca de territori. En concret, hi haurà dues ponències, a càrrec d’Anna Palomo, historiadora de l’art i professora de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, i de Josep Maria Dacosta, biòleg i empordanòleg. La primera intervenció portarà per títol “El patrimoni cultural com a actiu en la construcció de la marca”, a les 10 del matí. La segona, a les 12 del migdia, versarà sobre “El patrimoni natural i el seu procés de brandificació”.