Ernest Ollero dirigeix l'edició 41 de 'La Passió' de Sant Climent Sescebes que oferirà tres representacions

2018-02-25 20:00

La Passió de Sant Climent Sescebes ha programat tres representacions en la que serà la seva 41a edició. Es farà e diumenge 25 de març. el divendres 30 i el diumenge 1 d’abril.

Els canvis que ha viscut l'associació santclimentenca de La Passió repercutiran en l'espectacle que un any més, i ja en van quaranta u, es representarà a l'Horta d'en Cusí. Una nova junta, presidida per Ivan Morilla, treballa des de fa quasi un any per rellançar l'espectacle i captar el públic que viu i visita l'Empordà els dies de la Setmana Santa, i també el de la resta de Catalunya. La junta valora amb satisfacció que entre els seus membres hi hagi persones des dels 20 als 80 anys, pel que significa no només per l'experiència aportada, sinó també per la imprescindible continuïtat de futur.

En aquesta línia de treball, l'edició d'enguany comptarà amb un nou director professional, l'empordanès Ernest Ollero que s'ha posat al davant d'un grup de més de 80 persones. Des de la junta valoren molt positivament el treball fet per Marc Sala al llarg dels darrers anys en la direcció, i han lamentat que hagi deixat el càrrec encara que mantindrà la seva relació amb l'entitat i amb l'espectacle, en aquest cas com a actor. 

El nou director ha aportat el seu coneixement escènic a un elenc per al qual s'han recuperat antics intèrprets que per diversos motius no havien figurat en les darreres edicions. Aquest pas dut a terme per la nova junta, ha vingut a enfortir el repartiment del personatges que un text com el de la Passió requereix. El guió que es representa a Sant Climent Sescebes parteix dels textos evangèlics però procura, sense fugir del rigor històric, donar una visió més propera a l'espectador actual, amb un llenguatge i unes situacions més planers. 

Com cada any, s’ha modificat aquest guió, treien algunes escenes i posant-ne de noves de la primera part de l’obra, que correspon a la vida pública de Jesús, per adaptar-les al repartiment disponible o augmentar-ne l’espectacularitat. I en aquest apartat és on més ha treballat l'Ernest Ollero, el nou director, per procurar la interacció de tots els personatges per igual en cada escena, sigui els protagonistes principals o els que donen vida al poble.

Per aquesta edició, l'entitat La Passió ha introduït també una novetat en els preus de les entrades. La primera de les representacions, és a dir, la del diumenge de Rams, serà amb la modalitat denominada "taquilla inversa", és a dir el públic no pagarà a l'entrada i podrà fer l'aportació voluntària a la sortida. La resta de dies, el divendres 30 de març, i el diumenge 1 d'abril, l'entrada general serà de 8€, amb gratuïtat per als menors de 8 anys, i descomptes per els d'entre 8 i 14 anys (4€), jubilats (6€) i grups a partir de 10 persones (6€).

 

Una mica d'història


Tradicionalment La Passió de Sant Climent,  es representava a la nit, però a partir del robatori de tot el cablejat elèctric pocs dies abans de les funcions de 2011, es va optar per passar les sessions a la tarda i aprofitar la llum solar.

El divendres Sant de 1977 un grup de joves de Sant Climent Sescebes realitzaven una activitat lúdica vinculada a la parròquia. Era una representació a l’aire lliure, sense escenografia: un escenari natural. Sense gaires elements, amb un vestuari improvisat... El text tret dels Evangelis... La Passió...
Des de llavors, aquella aventura, aquell “divertiment”, s’ha anat reproduint ininterrompudament cada any, amb més o menys variacions, fins a esdevenir un complert espectacle teatral, amb prop de 100 participants entre actors, actrius i equip tècnic. 

El trasllat de les representacions al capvespre ha donat una altra imatge a la nostra Passió la qual pren ara una nova dimensió al beneficiar-se d'una llum natural que de forma canviant esdevé un element molt important dins la narració del drama sacre. Cal recordar que la Passió de Sant Climent és representa a l’aire lliure i per tant, Jesús predica a ple sol, entra a Jerusalem quan cau la tarda, i és crucificat just en caure les tenebres.
Cal afegir també que amb el nou horari, les representacions es beneficien d’una climatologia més benigne que no pas quan començava a les 10 de la nit; per tot plegat l’oferta és fa molt més ideal per a un segment de públic més ampli.


Escenari natural


La de Sant Climent no és una Passió més. Té, és cert, els ingredients de totes les passions, com pot ser, només per citar dos exemples, que s’hi narren els fets protagonitzats per Jesús i els seus deixebles i que totes les famílies del poble hi col·laboren d’una forma o altre, o ho han fet al llarg d’aquests anys.

Però la Passió de Sant Climent té altres característiques que la fan diferent.
Des del primer any ens hem esforçat en fer un espectacle que sense fugir del rigor històric i dogmàtic ens apropi a una (suposada) realitat dels fets, tan planera com eren aquells homes, tan natural com ho som nosaltres ara.
Cada any, es modifica el guió treien algunes escenes i posant-ne de noves de la primera part de l’obra, que correspon a la vida pública de Jesús, per adaptar-les al repartiment disponible o augmentar-ne l’espectacularitat. Aquest fet està motivat per una doble raó. D’una banda el fet que a “La Passió”, històricament nascuda directament dels Evangelis, i per tant de la tradició judeo-cristiana fortament patriarcal, hi ha poquíssims personatges femenins. De l’altra la tendència actual de que als grups de teatre amateur i popular hi hagi, amb diferència, un major nombre d’actrius que d’actors. En els darrers anys, algunes de les escenes de la Passió de Sant Climent s’han adaptat a aquesta circumstància, reconvertint alguns personatges secundaris masculins, com podria ser, per exemple, l’escena de la curació del cec. La Passió i la junta de l’associació que la organitza, consideren que aquest pas no suposa trair en cap moment els elements  del teatre religiós de la Passió, però en canvi ajuda a potenciar els de la vessant del teatre popular.

L’altra característica diferencial de la Passió santclimentenca és el seu marc, que la fa única: l'Horta d'en Cusí, un escenari natural a l'aire lliure que li dona un realisme i credibilitat que no es poden trobar en cap altre escenari convencional.