ERC presenta 11 al·legacions a les ordenances de Figueres

2015-11-16 10:00

ERC Figueres aposta per unes ordenances fiscals 2016 amb un caire social “més accentuat”, defensant el principi d’equitat i amb més eines per dinamitzar l’activitat econòmica de la ciutat. Per aquest motiu, el grup municipal ha presentat fins a onze al·legacions al document inicial presentat per l’equip de govern. Els republicans proposen mesures per bonificar l’IBI, les taxes d’aigua i escombraries, abaratir de forma més contundent el preu de l’estacionament regulat i reduir les taxes d’obertura d’establiments comercials per afavorir la dinamització de la ciutat

Entre les mesures més significatives es proposa la bonificació del 95% en la quota de l’impost sobre béns immobles en el cas de solars buits que els propietaris cedeixin a l’Ajuntament per a usos públics, com poden ser l’habilitació d’un aparcament dissuassori o parc infantil, o el descompte d’un 2% per pagament anticipat dels principals impostos. També es posa a sobre la taula la possibilitat de bonificar en un 95% la llicència d’obres per rehabilitació de façanes d’edificis de més de vint anys o del 50% per a la rehabilitació d’habitatges de més de vint anys i que siguin d’ús habitual.

D’altra banda es proposen reduccions en la taxa d’aigua i d’escombraries per a jubilats, pensionistes i persones d’escassa capacitat econòmica a proporció amb els seus ingressos o rendes. Des d’ERC es defensa el repartiment de l’esforç proporcional de l’esforç fiscals per garantir l’equitat per a tots els ciutadans

Mesures per dinamitzar l’economia

Quant a les mesures per afavorir el comerç de proximitat i la petita emprenedoria, es proposa reduir el preu de l’aparcament entre 20 i 40 minuts (amb preus finals d’entre els 15 i els 55 cèntims) per afavorir la rotació dels vehicles. També es demana modificar els criteris per al càlcul de les llicències d’obertura de nous establiments amb la voluntat d'ajudar a que petits emprenedors puguin competir amb franquícies i grans cadenes.

La portaveu d’ERC a l’ajuntament de Figueres, Agnès Lladó, explica que un dels objectius bàsics de les al·legacions passa per “donar un caràcter més social al document, potenciant la justícia social i facilitar l’accés als serveis bàsics a tots els figuerencs”. Lladó també destaca que “no ens hem oblidat de proposar mesures per facilitar la rehabilitació d’habitatges, cal afavorir l'ordenament de la ciutat també des de l'àmbit privat, i hem tingut en consideració algunes pràctiques irregulars. En aquest sentit, demanem que es penalitzin amb recàrrecs sobre les taxes o impostos corresponents en el cas d’activitats iniciades sense la llicència corresponent. També proposem que hi hagi penalitzacions per als locals comercials buits de manera permanent. Pensem que així potenciarem que no s’especuli amb els preus dels lloguers dels locals i que s’evitin situacions d’abandó de molts dels locals, que perjudiquen la imatge de la nostra ciutat”.

Durant els propers dies els representants del grup municipal d’ERC esperen reunir-se amb l’equip de govern i poder defensar les al·legacions presentades perquè aquestes es puguin incorporar al document final que haurà de ser aprovat pel plenari municipal.