ERC denuncia irregularitats en l’obertura de la pista forestal del pla de l’Arca i el coll de l’Auleda

2011-12-12 17:30

La Federació Comarcal d’ERC de l’Alt Empordà denuncia públicament que el  projecte d’obertura de pista forestal al pla de l’Arca i el coll de l’Auleda a la serralada de l’Albera, que afecta als termes municipals de Cantallops i la Jonquera, és irregular perquè incompleix  els requisits administratius necessaris. La zona afectada és Xarxa Natura 2000, PNIN i està qualificada com a Lloc d’Interès Comunitari.

El projecte pretén aconseguir part de les actuacions proposades a l’esborrany del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PPIF) de l’Albera, tot i que aquest pla a hores d’ara encara està pendent d’aprovació. És per això que la federació comarcal d’ERC demana que primer s’aprovi el pla amb l’objectiu de limitar possibles actuacions negatives.

ERC considera que no es pot permetre que es  facin actuacions en espai protegit sense la prèvia aprovació del pla. Una vegada aprovat el pla caldrà veure si s’aconsella obrir noves pistes forestals en Xarxa Natura 2000. De moment, consta que el consell de noves obertures de pistes es va fer abans que aquesta zona de l’Alberta es declarés Xarxa Natura 2000 i per tant zona protegida.

Al marge d’això, ERC denuncia que el projecte no ha passat per exposició pública ni s’ha fet l’estudi preceptiu i obligatori d’impacte ambiental i que el projecte s’està desenvolupant d’esquena als ajuntaments afectats. Així, malgrat que se’ls ha informat del projecte no se’ls ha convidat a participar-hi.

ERC valora positivament l’execució d’infraestructures en matèria de prevenció d’incendis al massís de les Alberes i l’arranjament de les pistes forestals que ja existeixen. No obstant això qüestionen que els ajuntaments no hagin pogut participar en aquest projecte malgrat que l’actuació inclou obres en els termes municipals afectats, que aquest projecte no s’hagi posat a exposició pública vulnerant així el dret d’al·legacions al projecte i la inexistència de l’estudi d’impacte ambiental tenint en compte que l’actuació es preveu en Xarxa Natura 2000. Des d’ERC de l’Alt Empordà demanen que no es faci cap tipus d’actuació sense aquests tres requisits que considerem imprescindibles.