ERC demana que es deixi sense efecte la zona única educativa a Figueres

2012-07-02 08:00

En el proper ple municipal de Figueres ERC presentarà una moció demanant la retirada de la zona única educativa que afecta als instituts i que ha aixecat moltes veus contràries en els darrers mesos.

Segons ERC "el procés de preinscripció i matriculació al primer curs de l’Educació Secundària Obligatòria acostuma a ser relativament complicat a Figueres i els pobles que configuren la seva zona d’influència escolar per a l’ESO. Per al curs 2012-2013, que començarà el proper mes de setembre, el procés s’ha regit pel principi de la denominada “zona única”, deixant de banda l’adscripció de les Escoles als Instituts, vigent els dos cursos anteriors. Una primera avaluació de resultats constata l’elevat nombre de pares descontents, en bona part pels desplaçaments llargs a què es veuran obligats els seus fills, als quals s’ha adjudicat un institut lluny de la seva actual Escola; però també s’han pogut comprovar els efectes perversos del sistema de puntuació, que ha primat de manera generalitzada els alumnes “amb germans”, sense tenir en compte quin institut era la seva primera opció per a la secundària. Alumnes que viuen molt a prop d’un Institut al qual estava adscrita la seva escola  fins a aquest curs, es veuran obligats a fer llargs desplaçaments. Òbviament, aquesta problemàtica no ha afectat als alumnes dels pobles de l’àrea d’influència escolar de Figueres, que han continuat “adscrit” als mateixos  instituts de Figueres, en no haver-se abordat una modificació de les línies de transport escolar". 

ERC proposa als òrgans pertinents, Consell Escolar Municipal i Departament d’Ensenyament de la Generalitat, una modificació dels criteris utilitzats en el procés de preinscripció i matriculació per al curs 2012-13 i que es deixi sense efecte la denominada “zona única”. També proposen que recuperi pes en el barem la proximitat geogràfica a un Institut i/o l’adscripció de les Escoles i, finalment, que també es tingui en compte, per a resoldre les disfuncions entre oferta i demanda, una modificació de les adscripcions derivades del transport escolar.