ERC demana a la Generalitat un retorn al punt inicial del PRUG per aconseguir el consens del territori

2014-11-21 19:00

Esquerra Republicana de Catalunya demana un retorn al punt inicial del Pla rector d’ús i gestió de l’àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus (PRUG) per aconseguir el màxim consens amb el territori.

El diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha explicat que ‘no podem entendre que la Generalitat hagi optat, en relació a la fórmula de protecció del PRUG del cap de Creus per la via menys sensata: publicar unilateralment l’aprovació inicial de la figura de protecció, sense haver treballar i consensuat amb el territori’.

Per ERC, la Generalitat hauria d’haver promogut vies de participació i consens, així com establir mecanismes reals de consulta, amb un procés participatiu, obert i amb especial atenció a les aportacions dels ens locals implicats i els agents econòmics i socials del territori. A més, s’hauria d’haver redactat un pla rector d’usos que disposaria ja del màxim consens possible i després publicar-lo i obrir termini d’al·legacions. ‘No fer-ho així comporta una demostració de desconfiança respecte el territori, una manca de capacitat per generar empaties i polítiques comunes entre departaments de la Generalitat i la gent del territori’.

En aquest sentit ERC presentarà al·legacions conjuntes als municipis de Cadaqués, Roses, Port de la Selva, Llançà i Portbou, demanant un retorn al punt inicial. Les al·legacions demanen la retirada del PRUG i la reformulació d’aquest a partir de la prèvia constitució de l’òrgan de participació que hauria de servir per a redactar-lo des del consens territorial: el Consell de Cooperació previst en el Pla especial i en la llei de creació del Parc l’any 1998. ERC considera que no haver creat mai aquest òrgan, previst en la normativa del parc i generador de la participació efectiva del territori en la gestió del parc és incomplir la pròpia normativa i desaprofitar una eina per cercar el consens i desenvolupar el pla d’usos amb garanties d’èxit.  

En la presentació d’aquest matí de les al·legacions hi havia representants d’ERC de tots els municipis: Guillem Cusí (Llançà), Joan Plana (Roses), Santi Sanés (Cadaqués), Rosa Subirà (El Port de la Selva) i Joan Gubert (Portbou).