ERC col·labora amb Ksameu per impulsar un projecte formatiu vinculat amb l’horta i la promoció dels productes locals

2018-08-13 17:00

Esquerra Republicana de Figueres aposta per ampliar i millorar l’oferta formativa de la ciutat, estudiant noves fórmules i lligant l’aprenentatge amb l’activitat econòmica del municipi i de la comarca. Amb aquest objectiu, durant les darreres setmanes ha estudiat amb el projecte socioeducatiu Ksameu la possibilitat d’impulsar formació específica per treballar l’horta figuerenca i empordanesa i lligar aquesta experiència amb l’hostaleria i el sector gastronòmic de la comarca. 

El projecte ha donat un pas endavant aquesta setmana després de la trobada organitzada per ERC entre representants del projecte socioeducatiu Ksameu i de la Fundació Privada Escola Sant Vicenç de Paül i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà. 

La reunió ha estat valorada molt positivament per tots els assistents i l’objectiu durant les properes setmanes passa per treballar en les bases de la formació per tal de presentar-la al programa Singulars de Garantia Juvenil que impulsa el Servei d’Ocupació de Catalunya i que s’adreça a joves de 16 a 29 anys que no treballen i tampoc estudien. 

Cal esmentar que durant les darreres setmanes des de Ksameu ja s’han posat en contacte amb tota una sèrie d’agents vinculats a la pagesia i la proposta ha estat molt ben rebuda. “Tenim clar que es tracta d’un projecte que té recorregut i que pot créixer a mida que hi hagi més agents que hi vulguin participar. Sempre hem treballat en xarxa i així ho continuarem fent”, afirmen des de Ksameu. 

La proposta que utilitzaria les instal·lacions que la Fundació Sant Vicenç de Paül té a Figueres neix amb la intenció “d’oferir una formació que ara mateix és molt complicada de trobar i, d’aquesta manera, cobrir les necessitats que hi ha al mercat d’un perfil laboral concret” expliquen des de Ksameu. També afegeixen que “hem de donar un valor afegit al treball de la nostra terra i a la promoció dels nostres productes. Hem de fomentar el fet que sigui un goig treballar la terra i gaudir dels nostres productes, de qualitat, al costat de casa. Apostar per l’agricultura ecològica en una comarca com la nostra cohesionarà el territori”. 

La portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Figueres, Agnès Lladó, valora la trobada afirmant que “Ksameu és un exemple i col·laborar amb ells per tal que puguin continuar creixent és un orgull”. Pel que fa a la reunió amb la consellera Jordà, Lladó explica que “ha anat molt bé i el projecte ha estat rebut amb molt d’interès. S’han d’acabar de lligar els mecanismes i opcions per col·laborar-hi però estem convençuts que tirarà endavant”. 

D’altra banda, Lladó afirma que “ampliar l’oferta formativa de Figueres amb un projecte formatiu que aposta per treballar l’horta i promocionar-ne els productes està completament en la línia que des d’Esquerra estem defensant. Cal donar oportunitats als nostres joves i fer-ho amb una formació que inclou Ksameu, la Generalitat i una xarxa d’agents econòmics de Figueres i l’Empordà és tota una oportunitat”. 

El projecte socioeducatiu de Ksameu va néixer el 2008 amb l’organització d’un casal de joves i, des d’aleshores, no ha parat de créixer. Vinculat a la Fundació Sant Vicenç de Paül, Ksameu és una proposta per a adolescents i joves que té com a objectius prioritaris “acollir i acompanyar adolescents en el seu propi itinerari personal”. La seva principal activitat és un centre obert, l’únic de Figueres, que té 145 joves inscrits amb una participació diària d’entre 80 i 90 joves.