ERC continua defensant l'estació del tren convencional al centre de la ciutat i amb les vies soterrades, i demanarà un pacte polític sobre aquesta qüestió a la resta de partits

2011-03-07 17:00

El Grup Municipal d'ERC entén que l'actual traçat (i estació provisional) del TGV no impugna de cap manera l'opció que sempre ha defensat de mantenir l'estació del tren convencional en el centre de la ciutat, en el seu emplaçament actual, però amb les vies soterrades. Considera que cal eliminar els actuals passos a nivell existents, que constitueixen unes autèntiques barreres urbanístiques que constrenyen el desenvolupament de la ciutat.

En una nota d epremsa distribuïda avui ERC comenta que "l'actual crisi econòmica fa pràcticament inviable el trasllat de l'actual estació del tren convencional, situada al cor de la ciutat, a la població veïna de Vilafant, on hi ha l'estació del TGV. Els elevadíssims costos d'aquest trasllat (amb “pota nord” extremadament agressiva per al territori) que el Ministeri de Fomento sempre ha dit que no pagaria (i que l'Ajuntament en cap circumstància mai no podria finançar), el fan pràcticament inviable. D'aquesta manera, la crisi es converteix en una nova oportunitat perquè la ciutat defensi la centralitat de l'estació del tren convencional, tal i com ha defensat ERC, un gran nombre de figuerencs (que van recollir milers de signatures en favor d'aquesta opció) i nombrosos ajuntaments de la comarca (de signe polític ben divers). Encara hi som a temps i el nou govern municipal que surti de les properes eleccions pot ser clau per aconseguir aquesta reivindicació ciutadana i comarcal. Cal, però, que existeixi un compromís prou ampli com perquè des de Madrid acabin acceptant aquesta opció, que ja compta amb importants avals tècnics i que, per tant, és completament viable des d'aquesta perspectiva. Ara cal que també sigui viable des d'una perspectiva de caire polític.  

Es tracta d'una qüestió de racionalitat política i no pas un tema que respongui a cap mena de posicionament ideològic d'un o altre signe. Per això ERC demanarà, ja en la propera campanya electoral municipal, a la resta de forces polítiques figuerenques que es comprometin davant la ciutadania a defensar aquesta opció. Ja es va aconseguir el pronunciament d'un ple municipal en aquest mandat. Ara cal assegurar que el futur govern de la ciutat es comprometi també en continuar lluitant per fer viable aquesta alternativa.  

Els avantatges de mantenir l'estació al centre de la ciutat amb les vies soterrades són indiscutibles. Així, poder anar a peu a l'estació per agafar el tren convencional és bàsic per no haver d'augmentar encara més el trànsit automobilístic urbà, ara mateix ja al límit de les seves capacitats. Les principals poblacions catalanes com Barcelona i Girona han seguit aquest mateix criteri, malgrat l'arribada del TGV. I les que no ho han fet així, ara ja se'n queixen d'haver situat l'estació convencional fora del nucli urbà. No podem badar, ja que la decisió que prenguem ara hipotecarà durant dècades el desenvolupament ciutadà".