En Berruga protagonista d'una exposició que voltarà per Catalunya

2012-02-06 11:00

El Museu dels Sants d’Olot ha presentat l’exposició “Capgrossos, pigues i berrugues. Figueres, Olot, Vic i els seus esparriots”. Es tracta d’una exposició itinerant que visitarà les ciutats de Barcelona, Vic, Olot i Figueres durant l’any 2012 i que reuneix per primera vegada en Berruga figuerenc, el Cap de Llúpia – Merma de Vic i el Cap de Lligamosques olotí amb el cap atribuït a l’escultor Ramon Amadeu, propietat de la família Bolós d’Olot, que data de principis del segle XIX.

La mostra, de petit format, analitza la figura festiva de l’esparriot i en fa una categorització. Es coneix amb el nom d’esparriot el personatge  de la festa tradicional que obre pas entre els participants al seguici festiu. La seva funció és mantenir l’ordre entre la gent, i marcar l’espai festiu per on han d’actuar els gegants. Es tracta d’una persona disfressada amb una màscara o capgròs que li cobreix la cara i amb un vestit estrafolari, sempre acompanyat d’algun element que utilitza per aconseguir el seu objectiu, ja siguin unes xurriaques, una pell de conill, una bufeta d’animal inflada...

Els representants dels tres consistoris i el director del CPCPTC han coincidit en valorar molt positivament la producció d’aquesta mostra de forma conjunta; com apuntava Josep Berga, “hagués estat difícil o impossible produir l’exposició una sola ciutat, d’aquesta manera s’han repartit les despeses a parts iguals i s’ha pogut tirar endavant el projecte”.

“Capgrossos, pigues i berrugues” s’inaugurarà el dijous dia 9 de febrer a les 19 h al Palau Moja de Barcelona (carrer Portaferrissa, 1) on es podrà veure fins el 13 de març, per després visitar les ciutats de Vic, al Temple Romà, del 29 de juny al 22 de juliol, Olot al Museu dels Sants de l’1 de setembre a l’11 de novembre i finalment Figueres al Museu de l’Empordà del 23 de novembre al 27 de gener.