Emilio Córdova guanya l'Obert Internacional d'Escacs de Figueres

2016-08-20 11:00

La darrera ronda de l’Obert Internacional de Figueres “Miquel Mas” va començar sabent-se ja el guanyador, doncs després de les taules d’Emilio Córdova a la 8a contra el MI Kevel Oliva, combinat amb la derrota del MI Luis Agüero –que era l’únic que podia discutir-li el triomf-, contra el sorprenent jugador rus Mark Gluhovsky, ningú el podia atrapar. Córdova va signar unes noves taules a la darrera ronda contra el GM Aroshidze i d’aquesta manera aconseguia el títol en solitari amb 7,5. El GM peruà, exjugador del Figueres i vencedor de l’edició del 2012 del Circuit Català, ha demostrat una gran superioritat davant la resta de jugadors, guanyant les 5 primeres partides i gestionant la resta del torneig. 

En canvi la 9a ronda es preveia molt emocionant per decidir els altres dos llocs del podi. Un grup de 5 jugadors amb 5,5 punts i un grup de 4 amb 5 punts, prometien lluita de veritat. I així va ser, ja que només 1 d’aquests 4 enfrontaments directes va acabar en unes lluitades taules, va ser l’enfrontament al segon tauler entre Sandipan i Agüero. Al tercer tauler, el nº 3 del torneig el MI cubà Camilo Gómez va vèncer la tenaç resistència de Gluhovsky, després de 85 jugades. El MI Kevel Oliva s’imposava de manera brillant –partida que va obtenir el premi de bellesa del torneig-, al GM Karen Movsziszian, mentre que el MI Jorge González, s’imposava al GM Javier Campos. Amb aquests resultats, el segon classificat, també en solitari, a 1 punt de Córdova, va ser el MI Camilo Gómez, mentre que el MI Kevel Oliva –vencedor de l’Obert de Figueres del 2014- se situava tercer amb 6 punts, encapçalant un grup de 5 jugadors amb els mateixos punts: el GM indi Sandipan, el GM georgià Aroshidze, el MI cubà Agüero i el MI colombià Jorge González. 

Cal destacar molt especialment el gran torneig fet pel jugador rus Mark Gluhovsky, que ja a la ronda 8, havia aconseguit una norma de Mestre Internacional. Gluhovsky va ser 8è de la general i va jugar contra 7 titulats internacionals, vencent a Oliva, Aroshidze i Agüero, i entaulant amb Campos. Jordi Cuadras, dotzè de la general amb 5 punts  s’ha endut el premi al jugador local.

En el Grup B, David Núñez, forjat a l’Escola del Club d’Escacs Figueres i actualment a l’Alt Empordà-Peralada, ha estat el vencedor en solitari, amb 7 punts, del grup B. Núñez va vèncer a la darrera partida a Antoni Oliva (Banyoles) després que aquest tingués l’oportunitat de forçar les taules. En aquesta darrera ronda hi va haver molta lluita al capdavant de la classificació, i en els 6 primers taulers les partides es van definir cap a un costat o altre. Lázaro va vèncer Claret al tercer tauler, cosa que li va permetre ser segon amb 6,5 punts. El jove jugador rus Daniel Gluhovsky va vèncer Jaume Viñas (Figueres), i el va portar a la tercera plaça del podi també amb 6,5 punts. El quart lloc, tancant el grup de jugadors amb 6,5 punts, va ser per a Noli Guzmán (Dotze Castells), que es va imposar a González Pabollet (Ansoain).
Jaume Viñas ha estat el primer classificat del Figueres, mentre que Gerard Mallol, Aleix Mallol (tots dos del Figueres) i Heribert Jurado (Olot), han estat els primers en sub-16, sub-14 i sub-12 respectivament. Miquel Camós (Figueres) ha estat el millor veterà de més de 65 anys.

En el Grup C, Bernat Xifra, del Gerunda, s’imposa en solitari al V Torneig sub12 amb 7 punts. Les taules al primer tauler entre Bernat Xifra (Gerunda) i Aleix Miró (Paretana), els dos jugadors que arribaven a la darrera ronda destacats, amb 6,5 i 5,5 punts respectivament, han servit per deixar-los en la primera i segona posició del podi. Amb els mateixos 6 punts que Aleix Miró, s’han classificat tercer i quarta Roger Bernardo (Colon Sabadell) i Ainhoa Casares (Llinars). Mentre que Jordi Camprubí (Banyoles) ha estat 5è amb 5,5 punts. 

Acevedo i Garcia Caro, tots dos de l’AE-Peralada, han ocupat les dues primeres places de la categoria sub10, mentre que Joan Moles del Sta Eugènia ha estat tercer. Arnau Vilà (Montgrí), Daniel Salinas (Badia) i Pol Ortiz (Tres Peons) han ocupat el podi dels sub8 i Joana Roura (Figueres), Marina Salvatella (Gerunda) i Laura Toquero (Llinars) han estat les campiones femenines en sub12, sub10 i sub8 respectivament. 

L’Obert de Figueres ha repartit més de 5.100 euros en premis i ha comptat en la cerimònia de clausura amb César Barrenechea, regidor d’esports de l’Ajuntament de Figueres, Josep Serra, vicepresident de la Federació Catalana d’Escacs, Josep M. Agustí, vicepresident del Casino i Carles Falgueras, president del Club d’Escacs Figueres, a banda de l’equip arbitral encapçalat per l’àrbitre internacional Eduardo López.