Diferents museus de l'Empordà recorden Caterina Albert en els 50 anys de la seva mort

2016-03-15 18:00

En el  50 aniversari de la mort de l’escriptora Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert i Paradís (l’Escala, 1869-1966), i la declaració de 2016 com a Any Víctor Català, per part de la Generalitat de Catalunya, la Xarxa Una Comarca de Museu, que integra vuit museus de l’Alt Empordà ha programat un seguit d’actes relacionats amb l’efemèride de l’escriptora empordanesa. 

D’entrada i per commemorar el Dia Internacional de la Poesia (21 de març), per al cap de setmana del 18-20 de març han programat diversos actes relacionats amb els poemes que integren el recull El cant dels mesos. Per posar un exemple dels que ja estan programats:

1.- El Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, té previst per al divendres 18 de març a les 20h presentar un Recital poètic: El cant dels mesos i Augur a Esther, a càrrec de Jaume Comas, actor i poeta i Josep Tero, cantautor. 

2.- L’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries, té previst exposar el poema Cant d’agost del poemari El cant dels mesos a les sales permanents del museu, donar una octaveta amb el poema als visitants d’aquest cap de setmana (18-20 de març) i muntar una taula per tal que els nens deixin els seus dibuixos sobre el poema. La Farinera ha escollit Cant d’Agost perquè parla de la sega del blat.

3.- El Museu de l’Empordà de Figueres exposarà al primer pis del museu tres quadres pintats per l’escriptora: la Mila, personatge central de l’obra cabdal de l’escriptora, Solitud, la seva germana Amèlia al jardí de casa seva i un retrat. Tots tres quadres procedeixen d’una col·lecció particular. La mostra s’obrirà el 18 de març i es podrà visitar fins a final de maig. Per altra banda, a les 11h del matí del dia 18 de març, els alumnes del Consorci de Normalització Lingüística i de Batxillerat de Figuers faran la lectura dels poemes del recull El cant dels mesos.

4.- El MUME, Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera repartirà a tots els visitants el poema Cant de febrer del recull El cant dels mesos i es podrà visualitzar aquest poema a la recepció. El MUME ha triat el Cant de febrer en commemoració de la retirada republicana i el final de la Guerra Civil a Catalunya.

5.- L’Espai Cultural La Ciutadella de Roses farà la lectura del poema Cant d’abril, el dia 20 de març, al Castell de la Trinitat, davant de la badia de Roses.
La lectura és farà a l’inici de cada visita guiada a les 11h, a les 12h i a les 13h. 

6.- Al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, el diumenge 20 de març, en acabar la visita guiada Les Festes de Pimavera, es recitarà el poema Cant de març, que esmenta precisament l’arribada de la primavera. El dia 21 de març, dia Internacional de la Poesia repartirà als visitants l’octaveta amb el mateix poema. 

7.- El Museu de l’Anxova i de la Sal, el dia 18 de maig, dia Internacional dels Museus, exposarà el poema Cant de maig i repartirà octavetes amb aquest poema als visitants del Museu fins a final de mes.

També és previst oferir de forma gratuïta als Instituts de Secundària de la comarca una visita teatralitzada de Solitud, que es faria en els diferents municipis on estan ubicats el museus que integren la xarxa durant el curs escolar.