Els Mossos desarticulen un grup criminal que havia comès 115 robatoris a les autopistes catalanes

2013-10-14 08:00

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Multireincidents de l’ACIPA (Àrea Central d’Investigació – Patrimoni) han desarticulat un grup criminal que es dedicava a cometre robatoris a diverses autopistes catalanes.

Les investigacions es van iniciar quan es va tenir coneixement que entre febrer i juny de 2013 un grup actiu de delinqüents estaven realitzant robatoris en diverses vies ràpides de la xarxa viària del país com l’AP-7, l’AP-2 i la C-33.

Després de la fase d’investigació, que va permetre identificar els integrants de la banda i confirmar la seva activitat delictiva, el passat 1 d’octubre els agents de la Unitat Central de Multireincidents van detenir quatre persones quan tornaven al seu domicili, després de cometre diversos robatoris. Les edats dels detinguts, de nacionalitat peruana,  oscil·len entre els 25 i els 37 anys tot i que en algunes ocasions s’acreditaven amb documentació falsa d’altres països de Sud-amèrica.

Els integrants d’aquest grup delictiu operaven sempre a les autopistes amb el mateix mètode:  trien una autopista per cometre el robatori i la rastregen fins que localitzen un vehicle amb matrícula estrangera. Un cop seleccionat, el segueixen, realitzen una maniobra d’aproximació i li llancen un objecte que impacta a la part posterior del turisme per fer-li creure que ha tingut una avaria mecànica. En el moment en què el vehicle de les víctimes s’atura, els lladres es situen al seu darrere. El copilot surt amb la intenció aparent d’auxiliar els turistes mentre un segon delinqüent surt del cotxe ajupit amb l’objectiu d’apoderar-se de tots els objectes de valor que hi pugui haver al seient de l’acompanyant de les víctimes.

Aquest grup, cometia els robatoris sempre amb vehicles prèviament sostrets i aconseguien plaques de matrícula de turismes de similars característiques i les canviaven per dificultar la tasca d’investigació policial.

Els integrants del grup sempre s’asseguraven que les víctimes fossin estrangeres ja que aconseguien una doble finalitat: d’una banda,  es tractava de persones que solen portar una quantitat elevada de diners en efectiu i objectes de valor i, d’altra banda, desconcentraven les denúncies ja que, en moltes ocasions, no denunciaven fins que arribaven al seu destí o ho feien al seu país d’origen.

En total, els Mossos relacionen aquest grup amb 115 delictes contra el patrimoni com furts, robatoris violents, falsedat documental, seguretat del trànsit i la sostracció de 13 turismes.

Després de passar a disposició judicial, tres dels quatre detinguts han ingressat a presó. Tot i donar el grup per desmantellat, els agents no descarten que es puguin produir més detencions relacionades amb aquests fets.