Els joves d'Okup'Alt ja han fet treballs a Avinyonet, Portbou i Vilanant

2013-02-28 13:00

El projecte Okup’Alt 2013 continua desenvolupant-se al seu ritme i ja comença a tenir els seus fruits amb la finalització dels primers treballs executats al llarg de les darreres setmanes. Es tracta d’una iniciativa adreçada a 42 joves de la comarca, que tenen entre 16 i 19 anys i que no estudien ni treballen, per tal d’oferir formació d’oficis gratuïta amb el suport dels ajuntaments i del teixit empresarial del territori. En concret, la formació que se’ls ofereix està relacionada amb tres temàtiques (forestal, manetes i administratiu). 

Pel que fa a les activitats que ja s’han enllestit, cal assenyalar que el grup de manetes va estar treballant a l'escola bressol d’Avinyonet de Puigventós. S'hi van desenvolupar diverses tasques com per pintar l'edifici, envernissar finestres i construir un mur d’un metre d'alçada. El mateix grup va estar pintant el cementiri de Portbou, on, a més, es van tapiar alguns nínxols i es van pintar totes les zones exteriors.  

El grup de forestal va treballar a la Garriga de Vilanant. S'hi van desenvolupar diverses tasques: neteja de camins amb la desbrossadora, construcció de barraques de pedra seca i manteniment i neteja del bosc. Es va comptar amb la col·laboració de l’associació dels Amics de la Garriga i de la Cooperativa Foresterra. 

Cal recordar que els joves que es van inscriure a les temàtiques de forestal i manetes -16 en cada cas-  faran actuacions reals a 20 municipis de la comarca, majoritàriament en tasques de recuperació de les zones afectades pels focs i en aquest espai de La Garriga, de gran interès arquitectònic i cultural per les seves construccions de pedra seca. Altres joves faran l’arranjament d’equipaments municipals, escoles, centres cívics, cementiris, mobiliari urbà, etc. Els joves d'administratiu –un total de 10- tindran la seva seu a Figueres, en un espai cedit per l'Ajuntament i s’encarregaran de totes les gestions administratives del projecte.  

Els municipis i les tasques que s’han previst per als joves adscrits a l’especialitat de manetes són les següents: Avinyonet de Puigventós (escola bressol), Portbou (cementiri), Sant Miquel de Fluvià (mobiliari urbà), el Port de la Selva (mobiliari urbà), Pontós (rentador i centre cívic), Sant Climent Sescebes (dispensari), Borrassà (dipòsit d’aigua), Navata (mobiliari urbà i zona esportiva), Ventalló (cementiri), l’Armentera (cementiri), Boadella i les Escaules (cementiri), Vilafant (mobiliari urbà), Garriguella (sala polivalent i escola) i Figueres (castell de Sant Ferran).  

Pel que fa a l’activitat forestal s’han previst aquestes actuacions: Llers (poda d’oliveres, treballs forestals i neteja de camins), la Jonquera (treballs forestals), Vilanant (treballs forestals i pedra seca), Avinyonet de Puigventós (treballs forestals i pedra seca), Sant Llogaia d’Àlguema (poda de moreres i jardineria), el Far d’Empordà (poda d’oliveres) i Capmany (camp de futbol).  

Els que segueixin l’especialitat d’administratiu es dedicaran a la gestió de tot el procés, organització d’esdeveniments, difusió del projecte, noves tecnologies, recerca de feina, elaboració de currículums, reportatge gràfic i contactes amb empreses, entre altres.

Treballs al cementiri de Portbou