Els hereus de Fernández-Ardavín donen la seva important col·lecció d'antics cartells de circ a Circus Arts Foundation

2014-03-27 16:30

La Litografia Fernández fou un dels tallers litogràfics més destacats del Madrid de finals del segle XIX i principis del XX. Es fundà per Eusebio Fernández Mingo (1860-1943) a qui prengué el relleu un dels seus cinc fills, César (1883-1974), destacat dibuixant i pintor, autor de nombrosos dels cartells impresos en la litografia familiar sota el pseudònim de Vinfer (joc de síl·labes amb els seus propis cognoms.). Ardavín pintà i imprimí centenars de grans cartells per al món de l’espectacle en general i del circ en particular, una de les seves grans passions.

La família de litògrafs constituirà una important col·lecció de cartells de teatre, circ i cinema que, desgraciadament es perdrà durant la Guerra Civil. Gràcies a la posterior recuperació de la memòria del taller litogràfic a mans de César Fernández-Ardavín Ruiz, fill de César Fernández Ardavín han arribat fins als nostres dies desenes dels cartells produïts per la litografia familiar. Aquells que anunciaven pel·lícules foren adquirits a principis del nostre segle per la Filmoteca Espanyola del Ministerio de Cultura. Els relacionats amb el món del circ acaben de ser donats per la filla de César Fernández-Ardavín Ruiz a la fundació cultural privada sense ànim de lucre Circus Arts Foundation, amb seu a Figueres, dedicada a l’estudi, difusió i preservació del patrimoni circense.

La col·lecció de cartells de circ Fernández Ardavín

El conjunt de cartells donats constitueix una selecció significativa del que fou l’art del cartell de circ a Espanya durant els anys 10, 20 i 30 del segle passat. L’estat de conservació dels cartells és excel·lent, podent-se apreciar el magnífic colorit i estampació originals. Dels 76 cartells que composen la col·lecció, la major part apareixen signats per Vinfer i impresos a la litografia familiar però igualment n’apareixen de signats per a cartellistes estrangers de reconegut prestigi com Louis Galice, Gustave Soury, Gerard Duperier, impresos a França (Affiches Louis Galice, Impremerie Bedos, ATelier Faria), a Hongria o a Alemanya (Friendlander).

En definitiva, la Col·lecció Fernández Ardavín de cartells de circ que avui se suma a l’arxiu de Circus Arts Foundation, constitueix un ric mostrari de cartells, dissenyats i impresos ara fa un segle, el valor històric i estètics dels quals és avui indubtable. S’inicia ara un procés en que a la seva digitalització, documentació i estudi, s’afegirà la preparació d’una futura exposició pública d’aquest excepcional conjunt.

L'Arxiu de Circus Arts Foundation

El Centre Internacional d’Estudis del Circ, a la seu de Circus Arts Foundation, custodia el major arxiu estatal de documentació circense i un dels més importants a Europa: en ell s’hi troben referenciats 39.000 negatius, 11.000 fotografies, 3.200 llibres, 6.400 programes de mà, 9.300 cartells i milers d’altres peces que repassen els gairebé 250 anys d’història del circ: vestuari, gravats, postals, segells, porcellana, discs, etc. El centre, que obrí sense cap recolzament públic ni privat, arrencarà properament importants i nous projectes de digitalització, difusió online i exposició.