Els familiars dels nens gitanos de Figueres aniran a classe a partir de l’abril

2015-03-03 17:00

Yolanda Falcon / AE Comunicació

Es tracta d’un projecte pioner que busca fomentar l’educació i reduir la conflictivitat en aquesta comunitat. Només hi ha dos instituts a Catalunya que fan aquest programa amb èxit

Les classes començaran a l’abril i es faran en horari de tarda a l’escola Pous i Pagès de Figueres. De moment ja s’han apuntat 35 familiars d’estudiants de primària d’ètnia gitana d’aquest centre, que té com a un dels problemes més greus l’absentisme escolar. Segons ha explicat el regidor responsable del barri de Sant Joan de Figueres, on viuen les famílies gitanes, Jordi Masquef, l’objectiu és que aquestes persones es puguin treure el graduat escolar en un o dos anys, tot i que el projecte té un component més social: “L’educació ha de ser el motor que ajudi  a la transformació  d’aquest barri, independentment de les millores urbanístiques que s’hi facin”, ha dit Masquef, tot afegint: “Aquesta comunitat potser estava massa acostumada a la cultura del subsidi i és el moment de canviar aquesta realitat. Potser no necessiten el peix, sinó la canya. Per això busquem fomentar l’educació”. Es tracta d’un programa pioner a Figueres. Només a Catalunya hi ha dos centres més que s’imparteix aquest projecte, un institut a Lleida i un altre a Tarragona, ubicats en barris amb un percentatge molt elevat de població immigrada. Segons Masquef el fet que al matí vagin a classe els menors i a la tarda, els familiars afavorirà la relació de col·laboració entre l’escola i les famílies i introduirà els adults en el centre. “Hi haurà coresponsabilitat entre pares i fills”.

Les 35 persones inscrites són pares, mares i germans dels estudiants. “Són persones amb una escassa formació i amb problemes per accedir al món laboral”, ha dit el regidor, tot afegint: "Ens ha sorprès positivament les persones que s'han interessat en aquest curs". El programa forma part d’una bateria d’accions que s’aplicaran aquest 2015 al barri de Sant Joan de Figueres.

Imatge d'una activitat recent al Pous i Pagès amb familiars i alumnes