Els Consells Comarcals gironins aposten per la seva reestructuració i en rebutgen l’eliminació

2012-01-19 20:00

Representants dels vuit Consells Comarcals de la demarcació de Girona s’han trobat aquest dijous, 19 de gener, amb el secretari general de l’ACM (Associació Catalana de Municipis), Marc Pifarré. La reunió, preparatòria de l’Assemblea del Fòrum Comarcal de l’ACM que es celebrarà a Girona el proper 1 de febrer, ha servit també per reivindicar la pròpia existència de la figura dels consells comarcals tant qüestionada els darrers dies.

Durant la trobada el president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Jordi Xargay, en nom de tots els consells comarcals gironins i com a president del Fòrum Comarcal de l’ACM, ha  volgut deixar clar que “cal  reorganitzar els consells, no eliminar-los. S’està aixecant molta polseguera i, exactament, no es tracta d’eliminar sinó de reestructurar alguns consells comarcals que són necessaris i imprescindibles en un país com el nostre”. Tot i que ha admès que: “Cal una reestructuració que eviti duplicitat de competències”. I ha insistit: “Tot plegat requereix diferents models de gestió que haurà de recollir la nova llei de Governs Locals. Responent a les característiques diverses del territori, cal una llei que englobi totes aquestes sensibilitats”.

Els diferents representants dels consells comarcals gironins han coincidit en defensar la figura d’aquests ens locals com a eina imprescindible, sobre tot, pels municipis més petits que, per si sols, no podrien assumir, ni per cost ni per gestió, serveis que ara presten els consells. I han posat d’exemple: la recollida de residus, serveis socials, transport i menjadors escolars, entre d’altres àmbits d’actuació. “Si no existissin els consells comarcals segur que hi hauria d’haver una altra entitat supramunicipal que exercís aquest paper dins l’administració local”, ha conclòs Xargay.