Els cellers de la DO Empordà ja poden embotellar vins amb carinyena blanca, el BOE ha publicat la resolució

2020-03-02 11:00

Després d’anys de reivindicacions i gestions, el Boletín Oficial del Estado (BOE) acaba de publicar una resolució que permet als cellers de la DO Empordà usar la carinyena blanca per elaborar vins sota l’empara de la denominació empordanesa. La DO Empordà feia anys que reivindicava la inclusió d’aquesta varietat que, per una anomalia històrica, no va ser incorporada l’any 1975 quan es va crear la Denominació d’Origen Empordà. Fins ara, aquesta varietat no es podia usar en els vins autoritzats a la DO Empordà, ja que no estava contemplada en el llistat de varietats espanyoles i per tant tampoc ho podia estar a la denominació. Tot i això, des de fa anys diversos cellers empordanesos elaboren vins amb aquesta varietat en petites quantitats i de manera experimental. 

Els primers vins de carinyena blanca sota l’empara de la DO Empordà es podran comercialitzar a partir de la propera verema un cop els cellers registrin oficialment el raïm collit d’aquesta varietat. D’aquesta manera, la DO Empordà serà la primera denominació d’origen de tot Catalunya i de l’estat espanyol que podrà usar aquesta varietat en l’elaboració dels seus vins. 

Coincidint amb l’aprovació de la varietat, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà ha posat en marxa un pla per potenciar l’ús de la carinyena. Inicialment, s'han inventariat les vinyes de carinyena blanca que hi ha a l’Empordà. Segons un estudi preliminar elaborat pels tècnics de la denominació, a l’Empordà hi ha actualment un total de 19 hectàrees d’aquesta varietat que es concentren principalment al voltant del Coll de Banyuls, a la Serra de l’Albera. Les localitats d’Espolla, Garriguella, Agullana, Sant Climent Sescebes i Massarac són, per aquest ordre, els municipis on hi ha més abundància de vinyes de carinyena blanca. De fet, l’Alt Empordà i el Llenguadoc-Roselló són les regions que concentren la major part de ceps d’aquesta varietat tan particular que és pràcticament inexistent a la resta de denominacions catalanes o espanyoles.