Els casals figuerencs del Parc de les Aigües i El Dofí aposten per la integració social

2014-08-19 17:00

El casal municipal figuerenc del Parc de les Aigües, organitzat per l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres i el Centre de lleure per a joves amb disminució psíquica de l'Alt Empordà El Dofí, situat a Vilatenim, han compartit una tarda setmanal durant el mes de juliol. 

Els participants del projecte tenen entre 8 i 20 anys, en el cas de El Dofí, i entre 6 i 12 anys, en el cas del Parc de les Aigües. Una setmana els nois i noies del Dofí anaven al Parc de les Aigües i la setmana següent al Parc de les Aigües anava a Vilatenim al Dofí. D'aquesta manera s'han compartit els dos espais per tal de conèixer els entorns propis de cada casal i els participants s’anaven coneixent més cada setmana. 

S’han fet activitats de molts tipus com jocs de presentació, cooperació, esportius, de manualitats, sensorials, etc. Els nois i noies de El Dofí tenen discapacitats intel·lectuals de diversos graus i a vegades han necessitat l’ajuda dels nens i nenes del Parc de les Aigües que han après, per exemple, a empènyer una cadira de rodes, donar el berenar, fer d'acompanyant, etc., i d'aquesta manera s'han enfortit les relacions entre tots els participants. També han descobert que tot és possible si s’ho proposen: si s’ajuden entre ells i si els jocs s’adapten, per exemple, l’aranya, la bomba, estirar cues o circuits de relleus. 

Per als joves de El Dofí ha estat una experiència molt enriquidora ja que s'ha fomentat la inclusió social. La dificultat més gran amb què es troben les persones amb algun tipus de discapacitat psíquica és l'aïllament social. Ha estat una oportunitat molt positiva i enriquidora per a tots. 

Els monitors i monitores de El Dofí i el Parc de les Aigües fan una valoració molt positiva de la iniciativa, ja que el contacte entre els dos casals ha estat tot un aprenentatge, tant per als participants com per als monitors. Esperem que aquesta iniciativa tingui continuïtat en els propers anys, ja que és un projecte innovador dins els casals figuerencs que aposta per la integració i l’aprenentatge vivencial dels infants.