Els Bombers treballen per tancar el perímetre del foc del Baix Empordà

2013-11-12 14:00

Els Bombers de la Generalitat treballen intensament per encerclar el perímetre de l’incendi, que encara està actiu però evoluciona favorablement. A hores d’ara, la major part de la línea perimetral està assegurada, encara que resta una quarta part encara inestable, al flanc dret del foc, entre Flaçà i Foixà.

Tot i que la intensitat del vent ha afluixat, els Bombers no poden baixar la guàrdia ja que es preveu que tornin les ratxes de vent a la zona de l’incendi.

En aquest sentit, i a causa de l’incendi i de les condicions climatològiques, el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha activat el Pla Alfa en el seu màxim nivell (nivell 3) a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès i el Pla de l’Estany. A la Selva s’ha activat el Nivell 2. A més, el Departament ha restringit els accessos al massís de les Gavarres, molt proper a la zona de l’incendi de Vilopriu.

Cal remarcar que a causa de l’incendi cap persona ha resultat ferida. Segons les darreres informacions, alguna casa ha quedat parcialment afectada, però només en la seva part exterior.

El dispositiu d’extinció que continua treballant en l’incendi forestal de l’Empordà està format per una setantena de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat que compten amb el recolzament d’un total de set mitjans aeris, dos dels quals han estat cedits pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. També s’han destinat 32 patrulles del cos dels Mossos d’Esquadra; 6 unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i diverses dotacions de la  Policia Local, de la Creu Roja, de les Agrupacions de Defensa Forestal així com també tècnics de Protecció Civil de la Generalitat.

Segons les dades, encara provisionals, del Cos d’Agents Rurals, el foc hauria afectat una superfície de 869 hectàrees, de les quals 312 són de vegetació forestal, 430 agrària (un 70% de les quals no haurien cremat), 54 de matollar i la resta de vegetació urbana i pastures. Els municipis afectats són Colomers (184 Ha), Foixà (459 Ha), Jafre (64 Ha) i Vilopriu (162 Ha).

El Servei Català de Trànsit informa que, a hores d’ara, resten tallades les següents carreteres: a Vilopriu, la GIV-6232 i la GI-631; a Colomers, la GI-633 i la GI-634; a Flaçà, la GIV-6424; i a la Pera, la GI-642.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’ALERTA del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal de Vilopriu, en el que encara són vigents les mesures d’autoprotecció de la població. Als municipis de Jafre, Colomers, Vilopriu i Foixà, els veïns poden estar al carrer però no desplaçar-se fora del nucli urba, si no és per raons d’urgència o així o indiquen les autoritats. Per la situació de risc i per facilitar els desplaçaments dels vehicles d’emergències.

Des de que es va iniciar el foc de Vilopriu, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut un total de 288 trucades relacionades amb l’incendi.

Imatges aèries filmades pels bombers