Els Bombers de la Generalitat estabilitzen l'incendi forestal a Portbou

2023-08-05 21:30

Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat l’incendi forestal de Portbou a les 21:00 hores, que es va desencadenar ahir 4 d’agost a les 16.39 h a prop del pantà situat a aquest municipi de l’Alt Empordà.

Els treballs d’avui, amb una vuitantena de dotacions i la incorporació dels mitjans aeris gràcies a la treva de la tramuntana, han permès encerclar l’incendi i assegurar-ne el perímetre. Això significa també l’execució total del desconfinament que ha afectat des d’ahir els municipis de Colera i Portbou i algunes urbanitzacions, ha explicat l’inspector dels Bombers Jordi Martín. Seguieixen però les restriccions a la carretera N-260, oberta només a residents i treballadors per garantir que els efectius d’emergències puguin continuar circulant-hi amb seguretat.

Durant aquesta nit, 15 dotacions de Bombers, amb presència d’una seixantena d’efectius, treballaran per acabar de refredar el perímetre de la zona cremada, que des d’aquest matí ja no creixia i s’ha situat en 573 hectàrees, segons còmput dels Agents Rurals. L’actuació de la nit es centrarà bàsicament en el flanc dret, que ha estat la zona més complicada de l’incendi i que amenaçava d’obrir-se i enfrontar els efectius d’extinció a un potencial de massa arbrada de 2.700 hectàrees.

A primera hora del matí es preveu el retorn dels mitjans aeris, tot i que caldrà estar a l’aguait de la meteorologia: la previsió apunta que la tramuntana es reforçarà cap a les dues de la matinada. El vent ha complicat les tasques d’extinció d’aquest incendi, però des del Cos es destaca que la situació podria haver estat encara més complicada si el paratge cremat no hagués comptat amb una bona gestió: gran part de la zona cremada correspon a solanes dedicades a la pastura de la vaca ripollesa. Aquesta activitat manté net el sotabosc, redueix la densitat arbrada i elimina combustible.

Segons el Cos d’Agents Rurals l'incendi de Portbou afecta unes 573 hectàrees dels termes municipals de Portbou i Colera, segons dades provisionals d’aquest migdia. Amb tot, a la superfície perimetral s’hauria de restar un 10% aproximat de zones interiors. La major part del terreny forestal afectat és matollar i arbrat i en menor mesura també conreus i pastures. Els agents rurals continuen treballant amb la investigació de la causa d’aquest incendi, que ha afectat l’espai protegit del massís de l’Albera.