Els aparelladors gironins alerten sobre els perills de les piscines desmuntables per a les estructures dels edificis

2020-06-04 18:00

La fase 3 de desconfinament progressiu encara no estableix que es puguin reobrir les piscines públiques o que es permeti el bany a la platja, pel que aquestes darreres setmanes de confinament s’ha incrementat la venda de piscines desmuntables o inflables per instal·lar a casa, i que la mainada pugui disposar d’alternatives de lleure.

Des del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona, es vol recordar que aquestes piscines no es poden instal·lar en terrats o balcons, sense que prèviament es tingui la confirmació que l’estructura de la casa o comunitat pot suportar aquest pes.

De manera general les estructures d’habitatges estan calculades per aguantar un sobrepès de 200 Kg per metre quadrat i en molts casos els terrats d’ús privat només 100 Kg per metre quadrat. A més cal tenir en compte l’època en que es va construir i l’estat actual en que es troba l’estructura. Així, en la majoria de casos, i sense comptar el pes de les criatures banyant-se, amb 10 o 20 cm d’aigua ja s'estaria per sobre de la resistència estructural de la terrassa o terrat.

És per aquest motiu que abans d’instal·lar una piscina desmuntable cal assegurar-se que l’estructura de l’edifici ho pot suportar, tant si es vol instal·lar en balcons, terrasses, terrats o patis de planta baixa que tenen soterranis.

Què cal saber per instal·lar una piscina desmuntable? 

Cal tenir la informació de l’estat de l’estructura on es vol instal·lar la piscina i el pes màxim que pot aguantar. Amb aquestes dades es pot saber l’alçada màxima d’aigua que pot tenir aquesta piscina.

Qui pot facilitar aquesta informació? 

Els Aparelladors i Arquitectes Tècnics son professionals formats específicament en la construcció, reforma i manteniment d’edificació, és per això que es recomana dirigir-se a qualsevol tècnic amb aquesta formació o bé posar-se en contacte amb el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona que pot facilitar la informació (Seu de Girona:  972211854   e-mail: aparellador@aparellador.cat). A la web col·legial www.aparellador.cat dins l’apartat “Serveis als Ciutadà i Empreses” s'hi pot trobar un cercador de tècnic que permet escollir els tècnics més propers a la zona de residència.

Quin tipus d’informació es pot demanar? 

En cas d’habitatges unifamiliars es recomana contractar un Aparellador o Arquitecte Tècnic, com a tècnic de capçalera, doncs amb una consulta que no necessita l’elaboració de cap informe específic, es pot tenir l’assessorament tècnic necessari per saber les possibilitats i condicions per a la instal·lació d’una piscina desmuntable.

En cas d’edificis plurifamiliars o comunitats de veïns, es recomana encarregar un Informe Tècnic sobre la dimensió màxima admissible d’aquestes piscines desmuntables, d’aquesta manera es pot aportar aquesta documentació a la Comunitat de Veïns o Administració  de la Comunitat, perquè quedi constància per escrit de la possibilitat d’instal·lació d’aquest tipus de piscines.