Els amazics s'han reunit a La Cate

2012-02-20 08:00

Aquest diumenge l’associació cultural pels drets del poble amazigh a Catalunya ha commemorat el 49è aniversari de la mort del líder amazigh Abd el-krim El Khattabi “Mulay Muhend”. L'acte s'ha celebrat a La Cate i ha comptat amb la participació de diversos conferenciants.

El mataroní Josep Xaubet ha fet un repàs sobre les principals raons que han estat claus per a la colonització del Rif, destacant sobre tot que els pobles amazic i català han estat víctimes de la barbàrie dels conquistadors espanyols.  Per la seva part el militant amazigocatalà Ali Taouil ha exigit al Govern Espanyol el reconeixement i la indemnització de les víctimes de la guerra química. Finalment l'activista Ahmed Zdbagrealitzo ha fet una comparació entre la història real i la història oficial, amagar els grans mites i fabricar personatges i fets irrellevants i considerar-los els més grans i importants de la història.

L’himne de l'exrepública Rifenya ha tancat el torn de paraules, donant lloc a la poesia de l’artista amazic Lahcen Ouichou. Una exposició de materials de l’associació i un pica-pica ha posat punt final a l’acte.