Els ajuntaments de Portbou i La Vajol s'adhereixen al Consorci Museu Memorial de l’Exili (MUME)

2024-05-24 19:30

Els ajuntaments de Portbou i La Vajol han oficialitzat avui divendres la seva adhesió al Consorci Museu Memorial de l’Exili (MUME), consolidant el seu paper com a referent en la divulgació de la memòria i l’exili republicà al sud d’Europa. “És un equipament de país que ens connecta amb França i amb la resta d’Europa, i que dialoga amb els exilis d’arreu del món”, ha afirmat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González en roda de premsa a la seu de la institució, a la Jonquera.

A més, la consellera ha assegurat que “El MUME es reforça, i amb ell es reforça també la memòria democràtica del país”; atès que “les institucions apostem per la memòria democràtica com a eina de futur, de construcció de ciutadania crítica, cívica i madura”, ha afegit.

L’anunci de l’entrada dels nous municipis suposa per al Govern un pas important pel que fa a l’ampliació i enriquiment del projecte cultural i històric que sosté el MUME. La voluntat de tots els membres integrants és actuar com a agents de dinamització social amb l’objectiu de fomentar sinergies entre les diferents institucions locals del territori, compartir recursos i potenciar els espais de memòria ubicats a la frontera.

En paraules del director del museu, Miquel Aguirre “la incorporació de dos ajuntaments al consorci és molt important perquè reforça el compromís col·lectiu de Catalunya amb la preservació de la memòria democràtica, i especialment la memòria de l’exili”.