Els advocats europeus reunits a Figueres i Roses destaquen la necessitat de fer aflorar els casos ocults de violència de gènere

2013-05-18 09:00

Advocats de diferents països de la UE, que aquest dies es reuneixen a Figueres i Roses en unes jornades organitzades pel Col·legi d’Advocats de Figueres en el marc del Programa Europeu Daphne, destaquen la necessitat de fer aflorar, el màxim possible, els casos ocults de violència de gènere. A Europa, un 80% de les dones víctimes de violència de gènere no denuncien al seu agressor. 

Sensibilitzar a la població d’aquesta problemàtica i aconseguir que les dones víctimes de violència de gènere trobin les vies adequades per vèncer la por i denunciar als seus agressors, és un dels objectius del Programa Europeu Daphne III 'L’advocat de les dones víctimes de violència'. A Europa, un 80% de les dones víctimes de violència de gènere no denuncien al seu agressor, segons ha revelat el cap del Projecte Daphne i ex degà del Col·legi d’Advocats de Nîmes, Bernard Delran.  Per assolir aquest objectiu ‘cal millorar l’acompanyament a la víctima i oferir una atenció integral a les dones víctimes de violència de gènere’, assegura la coordinadora general del projecte Daphne, Karline Gaborit, que aposta per ‘abordar el problema des d’una perspectiva multidisciplinària, de tots els professionals que la podem ajudar, des d’advocats fins a metges o psicòlegs’. Per això en la Jornada d’avui s’ha tractat el tema amb diferents professionals que intervenen en el procés. 

‘Per als advocats que tractem dones víctimes de violència de gènere és important assolir un nivell de formació especialitzada, no només jurídica, per poder abordar el problema des d’una visió més complerta de tota la problemàtica, que a més ens serà exigida per una directiva comunitària’, ha explicat el degà del Col·legi d’Advocats de Figueres, Joan Ramon Puig. Tots els països de la UE tenen de termini fins a finals del 2014 per adaptar la seva legislació a la Directiva Comunitària 99/2011, que institueix l’ordre de protecció europea. 

Les conclusions de les Jornades que se celebren a Figueres i Roses fins dissabte, s’exposaran a la conferència de clausura del Programa Europeu Daphne, que se celebrarà a Nîmes els propers dies 6, 7 i 8 de juny. Posteriorment, aquestes conclusions s’exposaran al Parlament Europeu, amb l’objectiu d’establir una legislació comuna en tots els països de la UE en matèria de violència de gènere.