Els 150 interns de la presó de Figueres ja són al Puig de les Basses

2014-06-26 18:00

El Centre Penitenciari Puig de les Basses, de Figueres, ha acollit avui els primers 150 interns, procedents de l’antiga presó del centre de Figueres, que ha tancat definitivament les seves portes com a equipament penitenciari després de complir prop de cent anys de servei.

El trasllat s’ha fet aquest matí, a partir de les 8, mitjançant un dispositiu organitzat conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, en concret amb la unitat policial penitenciària de Girona i la Guàrdia Urbana de Figueres hi ha col·laborat regulant el trànsit per facilitar els desplaçaments. 

Cadascun dels vehicles policials ha transportat una dotzena d’interns. El dispositiu ha finalitzat a dos quarts de tres, sense que s’hagi registrat cap incidència. Al vespre tots els interns soparan ja a les noves instal·lacions. El Centre compta, de moment, amb 238 treballadors per fer front a la seva posada en funcionament i l’arribada dels primers grups de reclusos.

Els interns procedents de l’antiga presó de Figueres han ingressat en els tres primers mòduls que estaran ocupats del nou Centre. Es tracta de tres dels set mòduls de vida ordinaris per a interns adults. Aquests estan distribuïts en una zona residencial, amb 64 cel·les cadascun, i una àrea de serveis que disposa d’un taller ocupacional, sales d’intervenció, sala d’estar, consulta mèdica, sala de lectura i aules educatives i gimnàs, així com un pati exterior, entre altres espais. Tant l’equipament informàtic de l’aula TIC com el del gimnàs és material reciclat procedent de donacions d’entitats col·laboradores.

La vida quotidiana de l’intern es desenvolupa la major part del temps en el mòdul, on dorm i menja, i també hi pot estudiar, participar en alguna activitat artística o fer esport. Un equip multidisciplinari fixa el programa de tractament individual de l’intern, que ha de guiar el seu procés de rehabilitació.

A Catalunya les penes de presó tenen una durada mitjana d’una mica més de set anys (2.648 dies).

Centre de referència per als jutjats de la demarcació

A partir d’avui també entrarà en funcionament la infermeria del Centre penitenciari, el mòdul de dones i el d’ingressos, per als interns de la demarcació que hagin de ser conduïts a presó, ja sigui per ordre del jutge o perquè compleixen voluntàriament amb l’execució d’una sentència que implica ingrés a presó. Així va ser comunicat als cossos policials i als diferents actors de l’àmbit judicial de la demarcació.

El Centre penitenciari compta també amb el departament de règim tancat, un mòdul per a joves, un edifici educatiu, formatiu i cultural -que acollirà, entre altres serveis, una escola de formació per a persones adultes-, una àrea d’esports i una zona de serveis on estaran ubicats els tallers productius.

En només uns dies, el proper 30 de juny, tindrà lloc el segon trasllat d’interns, aquest cop procedents del Centre Penitenciari de Girona. Aquest segon dispositiu permetrà l’ingrés de 90 interns més al Centre Penitenciari Puig de les Basses i suposarà el tancament del Centre Penitenciari de Girona com a equipament penitenciari de règim ordinari. A partir d’ara donarà servei com a centre obert i només hi romandran els interns que estan en règim de semillibertat.

Els reclusos han estat traslladats en aquests vehicles policials